Olijventapenade

Olijventapenade

Hoewel er vaak wordt gedacht dat tapenade een Spaans gerechtje is, komt het van oorsprong uit de Franse Provençe. De naam is afkomstig van tapéno, Provençaals voor kappertje en één van de basisingrediënten. Tapenade wordt echter in veel Zuid-Europese keukens gebruikt en komt voor in verschillende varianten. Als je tapas wilt maken, dan vind ik in ieder geval dat deze olijventapenade niet mag ontbreken op tafel!

Ingrediënten

  • 175 gr zwarte olijven zonder pit, uitgelekt
  • 50 gr kappertjes, uitgelekt
  • 50 gr tonijn op olie, uitgelekt
  • 50 gr ansjovis op olie, uitgelekt
  • 2 teentjes knoflook
  • Vers citroensap
  • 125 ml olijfolie
  • Versgemalen zwarte peper
  • Hulpmiddelen: foodprocessor of staafmixer met hakmolen, kom

Aan de slag!

  1. Doe de olijven, kappertjes, tonijn, ansjovis en knoflook in de foodprocessor of de hakmolen bij de staafmixer en maal het geheel. Zorg wel dat de structuur nog een beetje grof blijft.
  2. Doe het mengsel over in een kom en meng zo veel olijfolie erdoor, tot je een samenhangend geheel krijgt. Het kan zijn dat je niet alle olie nodig hebt.
  3. Breng de tapenade op smaak met citroensap en eventueel peper. Zout is niet nodig omdat de olijven en de ansjovis de tapenade al zout genoeg maken.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*