Inktvissalade

Inktvissalade

Deze inktvissalade serveer ik altijd in plaats van calamares wanneer ik tapas maak voor gasten. Het is gezonder omdat het niet gefrituurd is en omdat het koud wordt geserveerd, kun je het bovendien al een dag van tevoren maken. Overigens vind ik calamares ook heerlijk hoor, maar wanneer je veel tapas op tafel hebt staan ben je toch wel met z’n allen een tijdje aan het eten en zijn de tapas op den duur niet zo warm meer. En afgekoelde calamares eet als kauwgom, vandaar dat ik altijd voor de inktvissalade kies. Omdat in deze salade veel citroensap wordt gebruikt, blijft de inktvis bovendien heel mals. De salade is overigens ook een heerlijk voorgerechtje. Je moet er wel even de tijd voor nemen, maar daarom is het ook zo fijn dat je dit al een dag eerder kunt maken.

Ingrediënten inktvis garen

  • 500 gr pijlstaartinktvisjes, schoongemaakt
  • 2 el olijfolie
  • 1 laurierblaadje
  • 1 ui, gepeld en in vieren
  • 2 teentjes knoflook, geplet
  • 5 peperkorrels
  • 2 takjes peterselie
  • 1 tl zout
  • Hulpmiddelen: kookpan, schuimspaan

Aan de slag!

  1. Maak de inktvisjes mals door ze 15-20 flink op het werkblad te slaan.
  2. Doe alle ingrediënten behalve de inktvis in een kookpan met 2 liter water en breng aan de kook.
  3. Voeg alle inktvis in 1x aan het kokende water toe en schep ze er na 30 seconden met een schuimspaan weer uit.
  4. Laat het water opnieuw aan de kook komen, voeg de inktvis toe en schep er weer na 30 seconden uit. Herhaal dit nogmaals.
  5. Breng het water weer aan de kook, draai het vuur laag en doe de inktvis terug in de pan. Laat met het deksel op de pan ca. een uur garen tot de inktvis zacht is. Is dit nog niet het geval, laat dan nog wat langer doorgaren.
  6. Draai het vuur uit en laat de inktvis in het kookvocht afkoelen.

Ingrediënten salade

  • De gegaarde inktvisjes
  • 1 rode ui, in dunne halve ringen
  • 6 teentjes knoflook, fijngehakt
  • Sap van 2 citroenen
  • 100 ml extra vergine olijfolie
  • 4 el witte wijnazijn
  • 4 el peterselie, fijngehakt
  • 6 el selderij, fijngehakt
  • 1 tl gedroogde oregano
  • Zout en versgemalen zwarte peper

Aan de slag!

  1. Snijd de inktvisjes in stukjes.
  2. Maak in een afsluitbare bak een dressing van de knoflook, citroensap, olijfolie en azijn. Breng op smaak met zout en peper.
  3. Voeg de inktvis, ui, peterselie, selderij en oregano toe en meng alles goed door.
  4. Sluit de bak af en laat minimaal 2 uur in de koelkast marineren. Een hele nacht is nog lekkerder!

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*