Makreelmousse

Makreelmousse

Gerookte makreel eet ik best vaak, meestal gewoon op een lekker vers, wit broodje. Maar zo af en toe maak ik er een mousse van om te serveren als aperitiefhapje op een toastrondje of in een traiteurcupje, of om ’s avonds met allerlei ander lekkers als smeerseltje op tafel te zetten voor op toastjes of knapperig vers stokbrood. In dit laatste geval is het vooral leuk om de makreelmousse te serveren in een schoongemaakt sardine- of tonijnblikje. Dus als je regelmatig lege visblikjes hebt, gooi ze niet weg maar maak ze goed schoon en bewaar ze om kleine visgerechtjes in te serveren!

Ingrediënten

  • 200 gr gerookte makreelfilet
  • 50 gr verse neutrale roomkaas (bijv. MonChou)
  • 50 ml slagroom
  • ½ citroen, schoongeboend
  • 1 tl mierikswortelpasta
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Optioneel: paar sprietjes bieslook ter garnering, fijngehakt
  • Hulpmiddelen: foodprocessor of staafmixer, kom, fijne rasp, spatel

Aan de slag!

  1. Maak de makreel los van het vel en check of er nog graatjes in zitten.
  2. Pureer in de foodprocessor of met een staafmixer de makreel met de roomkaas.
  3. Klop in een kom de slagroom lobbig (niet stijf!)
  4. Rasp de helft van de schil van de halve citroen en knijp ‘m uit.
  5. Voeg de citroenrasp, 1 theelepel citroensap en de mierikswortel toe aan het makreelmengsel en meng alles goed door.
  6. Spatel dan de slagroom goed door het mengsel en breng het geheel op smaak met zout en peper.
  7. Als je de mousse als een kleine amuse/hapje wilt serveren, doe het dan in een spuitzak met kartelmondje en spuit de mousse in mooie toefjes op toastrondjes of in traiteurcupjes. Of ook leuk is in amuseglaasjes. Wil je het simpel als smeerseltje op tafel zetten, doe het dan in een visblikje.
  8. Gebruik eventueel bieslook als garnering.

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*