Saté ajam of babi

Saté ajam of babi

Een sateetje op z’n tijd vind ik heerlijk, maar dan wel zelfgemaakt. Ik gruwel echt van die gore saté van de Chinees in een onbestemde oranje smurrie wat voor pindasaus moet doorgaan, en diepvriesvarianten uit de supermarkt vind ik ook niet bepaald smakelijk. Saté moet of van een goede Indo komen, of gewoon zelfgemaakt zijn. In het laatste geval weet je tenminste ook wat je eet 😉

Vandaag heb ik weer een voorraadje saté gemaakt; babi (varken) in dit geval. Ja inderdaad, een voorraadje… Het is toch wel wat werk met snijden en rijgen en het moet ook nog een tijd marineren, dus ik maak gewoon altijd wat meer stokjes in één keer. Het vlees eenmaal gemarineerd en op stokjes geregen, kan prima worden ingevroren. Ik doe dat in porties van drie vacuüm verpakt (moet je wel een vacuümmachine hebben), maar in ziplockzakjes kan het ook prima. Dit recept is dan ook voor minstens 20 stokjes, afhankelijk van hoe dik of dun je het vlees snijdt. Ik snijd het vlees altijd vrij klein, in blokjes van hooguit 3×3 cm. Al is het nu herfst, houd in je achterhoofd dat het dus ook en fijn recept is voor barbecue feestjes!

By the way… bij zelfgemaakt saté hoort natuurlijk ook zelfgemaakte pindasaus!

Ingrediënten

  • 1,5 kg kipfilet of hamlappen
  • 1 rode ui, zeer fijn gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 5 el ketjap manis
  • 1 el sambal
  • 1 tl ketoembar (gemalen koriander)
  • 1 tl gemalen laos
  • ½ tl djinten (gemalen komijn)
  • 1 tl djahé (gemberpoeder)
  • 1 tl limoensap
  • 1 tl zout
  • 1 tl suiker
  • 2 el zonnebloemolie
  • Hulpmiddelen: vijzel of foodprocessor, koekenpan, schaal, satéstokjes, tafelgrill/grillpan/barbecue

Aan de slag!

  1. Snijd het vlees in blokjes van maximaal 3×3 cm.
  2. Maak van de ui, knoflook, sambal, ketoembar, djinten, laos, djahé, citroensap, suiker en zout in de vijzel of foodprocessor een boemboe.
  3. Verhit de olie in de koekenpan en fruit hierin de boemboe ca. 5 minuten op matig vuur.
  4. Neem de pan van het vuur en voeg al roerend de ketjap toe.
  5. Doe de marinade in een schaal en meng het gesneden vlees erdoor. Laat minstens 4 uur, maar liever een nacht, afgedekt marineren in de koelkast.
  6. Rijg het vlees met heel schone handen op satéstokjes en laat nog minstens een half uur op kamertemperatuur komen.
  7. Rooster de sateetjes in een paar minuten op een tafelgrill, in een grillpan of op de barbecue om en om bruin en gaar.

 

2 Comments

  1. Deanne says:

    Lijkt me heerlijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*