Focaccia met rozemarijn en zeezout

Focaccia met rozemarijn en zeezout

Op zaterdag maak ik bijna altijd een pan verse soep, zoals groentesoep vandaag. En meestal bak ik daar dan ook lekker vers brood bij. Deze focaccia (Italiaans plat brood) met rozemarijn en zeezout gaat echt heerlijk samen met groentesoep. Maar is natuurlijk ook lekker als onderdeel van een Italiaanse maaltijd of als sandwich met een Italiaanse twist, bijvoorbeeld met tomaat, mozzarella en basilicum of pesto.

Ingrediënten

  • 350 gr bloem + extra om te bestuiven
  • 1 volle tl droge gist
  • 2 el extra vergine olijfolie
  • 1 tl suiker
  • 2 tl zout
  • 2 takjes rozemarijn, naaldjes fijngehakt
  • 1 el grof zeezout
  • Optioneel: 1 ei, losgeklopt met een scheutje water
  • Hulpmiddelen: kommetje, kom, vershoudfolie, bakpapier, deegroller

Aan de slag!

  1. Doe de gist met de suiker en een 2 eetlepels van het water in een kommetje en roer goed door. Laat ca. 5 minuten staan tot het belletjes gaat vormen.
  2. Doe de bloem in een kom en maak een kuil in het midden. Strooi het gewone zout langs de rand. Doe het gistmengsel, de rest van het water en 2 eetlepels olijfolie in de kuil.
  3. Meng de bloem er van binnen naar buiten door tot een samenhangend geheel.
  4. Bestuif een werkvlak met wat bloem en kneed het deeg hierop 10 minuten tot het glad en soepel is. Doe terug in de kom, dek af met vershoudfolie en laat minstens 30 minuten of tot het volume verdubbeld is op een warme plek rijzen.
  5. Bekleed en bakplaat met bakpapier.
  6. Bestuif het werkvlak opnieuw met wat bloem, neem het deeg uit de kom en rol het uit tot een rechthoekige lap van ca. 3 cm dik.
  7. Leg het deeg op de bakplaat, bestrijk het licht met wat olie en dek af met vershoudfolie. Laat 25 minuten rijzen.
  8. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
  9. Verwijder de folie en druk met een duim kuiltjes gelijkmatig in het deeg. Bestrooi het deeg met grof zeezout en de rozemarijn.
  10. Focaccia is redelijk bleek van kleur. Het hoort officieel niet, maar als je een mooie goudbruine bovenkant wilt, bestrijk het deeg dan met wat losgeklopt ei en bestrooi daarna met de rozemarijn en zeezout.
  11. Bak het brood in het midden van de oven in 20 tot 25 minuten goudbruin. Neem uit de oven en laat op een rooster afkoelen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*