Lasagne met zalm en spinazie

Lasagne met zalm en spinazie

Een paar dagen geleden heb ik gekookt voor mijn ouders. Pa houdt erg van pasta, bij voorkeur lasagne bolognese of spaghetti carbonara, ma is er iets minder gecharmeerd van. Ze eet het wel, maar dan moet de pasta niet grof zijn en bij voorkeur niet met een tomatensaus. Oh, en ma is niet dol van gehakt en pa eet geen vis. Dus wat doe je dan… Je maakt gewoon 2 soorten: een lasagne met zalm in een witte roomsaus en een lasagne bolognese!

Als je naar de ingrediëntenlijst van deze lasagne met zalm kijkt, dan lijkt het alsof het enorm veel werk gaat worden. Maar dat valt echt reuze mee! Lasagne bolognese kost meer tijd als je het snijwerk meetelt.

Ingrediënten

  • 200 gr gerookte zalm
  • 250 gr zalmfilet, in kleine stukjes
  • 2 bollen mozzarella
  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 3 handjes verse bladspinazie, gewassen
  • 3 el verse dille, fijngehakt
  • 2 el verse peterselie, fijngehakt
  • 250 gr verse roomkaas
  • 125 ml (kook)room
  • 6-9 lasagnebladen (voor verse pasta: klik hier)
  • 20 gr boter
  • 20 gr bloem
  • 200 ml melk
  • Milde olijfolie
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Hulpmiddelen: koekenpan, sauspannetje, garde, vierkante ovenschaal van ca. 22 x 22 cm

Aan de slag!

  1. Verhit een klein scheutje olie in de koekenpan en fruit hierin op laag vuur de ui tot deze zacht en glazig is. Voeg de knoflook toe en fruit nog een minuut mee.
  2. Voeg de roomkaas en de room toe en roer tot de roomkaas goed gesmolten is. Voeg de peterselie toe en warm een minuut mee. Breng de roomsaus hoog op smaak met zout en peper. Draai het vuur uit en roer de dille door de saus.
  3. Smelt ondertussen (tegelijk met het fruiten van de ui) voor de bechamelsaus de boter in het sauspannetje en roer de bloem er met een garde door. Laat dit al roerend een minuut garen. Voeg al roerend beetje bij beetje de melk toe. Blijf roeren tot de saus mooi dik is. Breng op smaak met zout en peper en houd op een heel laag pitje warm. Het mag niet meer koken!
  4. Verwarm de oven voor op 200 graden en vet de ovenschaal in met wat olie.
  5. Bedek de bodem van de schaal met lasagnebladen (naast elkaar of met een heel kleine overlap). Strijk de helft van de roomsaus erover uit en beleg met de helft van de gerookte zalm, de helft van de spinazie en de helft van de verse zalm. Scheur de helft van 1 bol mozzarella in kleine stukjes en verdeel over de verse zalm. Bedek met lasagnebladen.
  6. Herhaal deze opbouw vanaf de roomsaus t/m de lasagnebladen.
  7. Verdeel de bechamelsaus over de bovenste laag lasagnebladen. Scheur de 2e bol mozzarella in stukjes en verdeel dit over de bechamelsaus.
  8. Zet de schaal 30 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Neem de schaal uit de oven en laat een paar minuten ietsjes afkoelen. Door de lasagne even te laten staan, is het makkelijker om het in porties te snijden.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*