Lasagne bolognese

Lasagne bolognese

Mijn vorige post ging over twee soorten lasagne maken voor mijn ouders. Omdat mamma niet van tomatensaus en gehakt houdt en pa niet van vis. Voor mamma heb ik lasagne met zalm en roomsaus gemaakt en voor pa dus deze lasagne bolognese. Pa houdt erg van lasagne maar ze maken het nooit zelf. Hij koopt het hooguit wel eens kant-en-kaar. Het was dan ook fijn om te horen dat hij in tijden niet zo’n lekkere lasagne had gegeten! 🙂

De bolognesesaus van deze lasagne is een snellere versie van mijn échte bolognesesaus, die ik echt uren laat pruttelen en rode wijn als belangrijke toevoeging heeft. Als je wel graag wijn in de saus wilt, vervang dan de bouillon voor een krachtige, droge wijn.

Ingrediënten

  • 500 gr rundergehakt (geen mager gehakt)
  • 1 grote ui, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 stengels bleekselderij, brunoise gesneden*
  • 1 winterwortel, brunoise gesneden*
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 tl gedroogde basilicum
  • 200 ml runderbouillon
  • 6-9 lasagnebladen (voor verse pasta: klik hier)
  • 200 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • 40 gr boter
  • 40 gr bloem
  • 400 ml melk
  • Milde olijfolie
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Hulpmiddelen: hapjespan, sudderplaatje, sauspannetje, garde, vierkante ovenschaal van ca. 22 x 22 cm

Aan de slag!

  1. Verhit een scheutje olie in de hapjespan en fruit hierin de ui, bleekselderij en wortel gedurende 10 minuten op laag vuur. Voeg de knoflook toe en fruit nog een minuut mee. Voeg het gehakt toe en bak tot deze rul en bruin is.
  2. Voeg de tomatenpuree toe en bak even mee om te ontzuren.
  3. Voeg de tomatenblokjes, runderbouillon, oregano en basilicum toe en laat de saus op laag vuur, bij voorkeur op een sudderplaatje, 20 minuten pruttelen. Breng hoog op smaak met zout en peper.
  4. Maak ondertussen de bechamelsaus. Smelt de boter in het sauspannetje en roer de bloem er met een garde door. Laat dit al roerend een minuut garen. Voeg al roerend beetje bij beetje de melk toe. Blijf roeren tot de saus mooi dik is. Breng op smaak met zout en peper en houd op een heel laag pitje warm. Het mag niet meer koken!
  5. Verwarm de oven voor op 200 graden en vet de ovenschaal in met wat olie.
  6. Bedek de bodem van de schaal met lasagnebladen (naast elkaar of met een heel kleine overlap). Verdeel een derde van de gehaktsaus erover. Verdeel hier een dun laagje bechamelsaus over. Bestrooi met een laagje kaas en bedek met lasagnebladen.
  7. Herhaal stap 6 vanaf de gehaktsaus.
  8. Verdeel de rest van de gehaktsaus, bechamelsaus en kaas erover.
  9. Zet de schaal 30 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Neem de schaal uit de oven en laat een paar minuten ietsjes afkoelen. Door de lasagne even te laten staan, is het makkelijker om het in porties te snijden.

* Brunoise gesneden: heel kleine blokjes van maximaal 5 x 5 mm

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*