Zelfgemaakte pizza

Zelfgemaakte pizza

Pizza, één van mijn guilty pleasures. Ik eet het vaak op vrijdag of zondag. Gewoon lekker lui voor de TV met pizza en cola. Soms ben ik zo lui dat ik er gewoon één bestel, maar ik maak pizza ook regelmatig zelf. Dit recept is voor een basispizza met tomatensaus en mozzarella. Wat je er verder als beleg op wilt, is helemaal aan jouw fantasie! Je kunt van dit recept een grote plaatpizza of drie ronde pizza’s maken.

Ingrediënten deeg

  • 600 gr bloem + extra
  • 7 gr (1 zakje) droge gist
  • 1 tl suiker
  • 1 tl zout
  • 3 el olijfolie
  • 300 ml handwarm water
  • Hulpmiddelen: kommetje, kom, vershoudfolie, deegroller

Ingrediënten basis

  • 2 bolletjes mozzarella, grof geraspt
  • 400 gr passata (recept)
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 tl gedroogde oregano of Italiaanse kruiden
  • 1 tl suiker
  • 2 el olijfolie
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Hulpmiddelen: sauspan, staafmixer, bakpapier

Aan de slag!

  1. Meng in een kommetje de gist met de suiker en 2 eetlepels van het warme water. Laat ca. 5 minuten staan tot het schuimt.
  2. Doe de bloem in een kom, maak er een kuil in en strooi het zout langs de rand. Doe het gistmengsel met de olijfolie en de rest van het water in de kuil. Meng vanuit het midden tot een samenhangend geheel.
  3. Bestuif een werkvlak met wat bloem en kneed het deeg ca. 10 minuten tot het soepel en glad is. Doe het deeg terug in de kom en laat afgedekt met vershoudfolie op een warme plek een uur rijzen of tot het volume verdubbeld is.
  4. Terwijl het deeg rijst, kun je aan de slag met de tomatensaus. Verhit in een sauspan op laag vuur de olie en fruit hierin de ui en knoflook zonder ze te laten verkleuren.
  5. Voeg de passata, oregano en suiker toe en breng het mengsel aan de kook. Draai het vuur laag en laat 10 minuten zachtjes pruttelen.
  6. Pureer de saus met een staafmixer en breng op smaak met zout en peper. Laat iets afkoelen.
  7. Bestuif het werkvlak opnieuw met bloem en rol voor een plaatpizza het deeg uit tot een rechte lap die op de bakplaat van de oven past. Heb je een kleine oven, verdeel het deeg dan over 2 bakplaten. Wil je ronde pizza’s, verdeel het deeg dan in 3 gelijke stukken en rol ze uit tot ca. 30 cm doorsnede. Hiervoor heb je ook 2 flinke bakplaten nodig of je moet ze één voor één bakken. Druk de randen van het deeg iets omhoog zodat de saus niet van de pizza af kan lopen.
  8. Verwarm de oven voor op 240 graden met de bakplaat(en) erin.
  9. Schep met een kleine soepopscheplepel saus op het deeg en verdeel het met de bolle kant over het deeg, maar laat de randen vrij. De pizza moet goed met de saus bedekt zijn, maar het mag ook weer geen dikke laag zijn. Je moet het deeg er nog iets doorheen kunnen zien.
  10. Strooi nu de geraspte mozzarella over de saus en beleg de pizza(s) met ingrediënten naar wens.
  11. Neem de hete bakplaat(en) uit de oven, leg er bakpapier op en dan de pizza(s).
  12. Bak de pizza(s) in 8 tot 12 minuten gaar en knapperig.

Tip: Gezinsleden met verschillende smaken? Maak dan een plaatpizza en beleg twee helften of zelfs vier kwarten anders. Bijvoorbeeld de ene helft met vis en de andere helft met vlees.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*