Romige paddenstoelensoep

Romige paddenstoelensoep

De herfst in een kom! Hoewel verschillende soorten paddenstoelen tegenwoordig het hele jaar verkrijgbaar zijn, horen ze voor mij toch echt bij de herfst. Pas geleden heb ik dan ook weer een hele berg ingeslagen om er iets lekkers mee te doen. Al is het uiteindelijk niets ingewikkelds geworden, maar gewoon soep. Komt ook omdat ik echt zin had in soep na twee weken geen soep meer te hebben gegeten. En ik hou zo van soep!

In dit recept geef ik naast alle andere paddenstoelen de keuze voor gedroogde morilles of porcini. Ik heb zelf morilles gebruikt, maar die zijn wel meer uitgesproken van smaak. Het water waarin je ze weekt (wat je later ook in de soep gebruikt) ruikt ook heel sterk en smaakt als je het proeft vrij bitter. Daar moet je dus wel van houden, al valt het in het geheel van de soep eigenlijk wel weg. De smaak van de soep wordt net iets krachtiger, maar zeker niet bitter.

Omdat ik meer paddenstoelen in gewicht had ingekocht dan nodig voor de soep, heb ik met het restant nog lekker crostini’s met paddenstoelen voor erbij gemaakt.

Ingrediënten

  • 20 gr gedroogde morilles (of porcini)
  • 100 gr champignons
  • 150 gr kastanjechampignons
  • 50 gr shiitake
  • 50 gr cantharellen
  • 50 gr oesterzwammen
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, grof gehakt
  • 250 ml kookroom
  • 750 ml hete paddenstoelenbouillon (recept)
  • Scheut droge witte wijn
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 el bieslook, fijngehakt
  • 50 gr boter (echte boter)
  • Zout en versgemalen zwarte peper
  • Optioneel: truffelolie
  • Hulpmiddelen: maatbeker, soeppan, staafmixer

Aan de slag!

  1. Doe de morilles (of porcini) in een maatbeker en schenk er zoveel heet water op tot ze net onder staan en laat even weken.
  2. Hak alle paddenstoelen grof.
  3. Smelt de boter zachtjes op laag vuur in een soeppan. Fruit hierin de ui, knoflook en tijm ca. 5 minuten tot de ui zachter wordt.
  4. Giet de morilles of porcini af, maar vang het weekvocht op. Knijp het overtollige vocht eruit.
  5. Doe de morilles/porcini met alle andere paddenstoelen bij de ui in de pan en bak al omscheppend ca. 5 minuten tot de paddenstoelen zachter zijn. Voeg een flinke scheut witte wijn toe en roer door tot de wijn door de paddenstoelen is opgenomen.
  6. Schenk het weekvocht en de bouillon bij de paddenstoelen en breng op hoog vuur aan de kook. Draai het vuur laag en laat 20 minuten zachtjes koken met het deksel schuin op de pan.
  7. Neem de pan van het vuur en pureer de soep met de staafmixer.
  8. Zet de pan terug op het vuur en roer de room door de soep. Breng op smaak met zout en peper. Laat nog een paar minuten zachtjes doorkoken.
  9. Doe de soep in kommen en garneer met wat bieslook en eventueel wat truffelolie.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*