10x lekker gevulde en gezonde maaltijdsalades

10x lekker gevulde en gezonde maaltijdsalades

Ik ben echt dol op maaltijdsalades. Vooral in de zomer eet ik het minstens één keer per week maar ook in de koudere maanden maak ik het regelmatig. Het kost niet zoveel tijd, is makkelijk te maken en je krijgt toch een hoop voedingsstoffen binnen. Ideaal op drukke dagen en wat ook fijn is van maaltijdsalades is dat je het de volgende dag ook nog als lunch kunt eten als je nog over hebt. Heb je een salade met sla, zorg dan wel dat je niet alle dressing al door de salade doet anders is de sla de volgende dag slap en dat is weer niet zo lekker.

Mijn 10 favoriete maaltijdsalades

Salade met pulled chicken, courgette en bulgur

Salade met pulled chicken, courgette en bulgur

Oeps, schrijf ik hierboven nog dat een maaltijdsalade niet veel tijd en werk kost, dat gaat bij deze niet helemaal op. In dit geval moet de kip namelijk een tijdje in de oven en je moet de courgette grillen. Alles bij elkaar heb je hier een uurtje werk aan maar het is absoluut de moeite waard!

Salade met garnalen, bleekselderij, dille en pasta

Salade met garnalen, bleekselderij, dille en pasta

Voor deze salade heb ik rauwe garnalen gebruikt die je dus nog even moet koken met andere smaakmakers maar voor een snellere versie kun je uiteraard ook gekookte garnalen kopen. Al heb je dan wat minder smaak eraan.

Salade met pittige kikkererwten, avocado en blauwe kaas

Salade met pittige kikkererwten, avocado en blauwe kaas

De pittige kikkererwten in deze salade worden geroosterd in de oven en geven de salade als een soort croutons een heerlijk crunch. Daarnaast zijn kikkererwten een bron van eiwitten, vezels en trage koolhydraten.

Gegrilde caesarsalade met kip en caesardressing

Gegrilde caesarsalade met kip en caesardressing

De klassieke caesarsalade, wie kent ‘m niet? Altijd lekker en niet veel werk. Deze is echter een beetje aangepast want hiervoor grill je kropjes little gem en kipdijfilet (in plaats van gerookte kip). Dat geeft de salade net weer even een andere smaak. Natuurlijk mag een caesardressing niet ontbreken!

Tex-Mex biefstuk salade met maïs en bonen

Tex-Mex biefstuk salade met maïs en bonen

Biefstuk zet ik niet heel vaak meer op het menu maar zo af en toe heb ik er weer eens trek in. In dit geval verwerkt in een salade met onder andere kidneybonen, maïs en tortillapuntjes. Biefstuk heeft niet lang nodig om te bakken, dus deze salade is klaar binnen een half uur.

Salade met rode biet, venkel en gerookte zalm

Salade met rode biet, venkel en gerookte zalm

Een heerlijk gezonde complete salade met ingelegde rode biet (voorgekookt gekocht), venkel en warmgerookte zalm. En natuurlijk ook dille want zalm en dille blijven voor mij toch een gouden combinatie. Voor de sla als basis gebruikte ik een mix van jonge bladsla met rucola.

Pastasalade met spinazie en gebakken kip

Pastasalade met spinazie en gebakken kip

Als ik pasta kook, zeg ik altijd tegen mezelf dat ik me aan de hoeveelheid moet houden maar dat lukt me gewoon nooit. Ik doe altijd toch een beetje extra ‘voor de zekerheid’. Maar negen van de tien keer heb ik dat beetje extra dus echt niet nodig. Weggooien doe ik echter niet want ik gebruik het dan vaak voor een maaltijdsalade zoals deze met rauwe spinazie in plaats van sla.

Italiaanse antipasti maaltijdsalade met burrata

Italiaanse antipasti maaltijdsalade met burrata

Typische antipasti ingrediënten in deze maaltijdsalade zoals artisjok, cherry en zongedroogde tomaatjes, olijven, salami, prosciutto, Parmezaan en nu eens niet de voor de hand liggende mozzarella maar burrata. Burrata is aan de buitenkant mozzarella maar binnenin heel romig. Als je het opensnijdt (op kamertemperatuur), vloeit het binnenste er een beetje uit. Zo lekker!

Griekse pastasalade met tzatziki als dressing

Griekse pastasalade met tzatziki als dressing

Neem een klassieke Griekse salade van tomaat, komkommer, feta, rode ui en zwarte olijven, meng dat met pasta (als je eens teveel hebt gekookt zoals ik vaak) en gebruik tzatziki als dressing. Echt zalig!

Poké bowl met rijst, zalm, edamame, wakame en wasabi

Poké bowl met rijst, zalm, edamame, wakame en wasabi

De poké bowl is inmiddels niet meer weg te denken als het om voedseltrends gaat. Trends kunnen ook weer verdwijnen maar ik verwacht dat dit toch wel een blijvertje is. Meestal zijn ze heel Japans geïnspireerd, net als deze, maar poké is helemaal niet Japans en het is ook geen bowl. Poké is namelijk een Hawaïaans gerecht bestaande uit fijngesneden rauwe vis gemengd met condimenten. Maar mij maakt het niets uit want zo’n kom vol gezondheid is gewoon heel lekker, waar het ook vandaan komt!

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*