10x Lekker winterse gerechten

10x Lekker winterse gerechten

De tijd van winterse gerechten zoals stamppotten en stoofvlees is weer aangebroken. Zelf ben ik niet zo’n fan van de typisch Hollandse stamppotten, uitgezonderd hutspot maar dan moet er wel flink wat jus over. Dat ik er niet zo dol van ben komt voornamelijk omdat ik niet van gekookte aardappels houd. Elke vorm van aardappelbereiding vind ik heerlijk, maar niet gekookt. En ik hou ook niet van ‘prakkies’, wat een stamppot toch wel is. Zelfs als klein kind prakte ik mijn eten niet. Desalniettemin staan er toch twee stampotten op mijn lijstje.

Stoofvlees daarentegen ben ik echt dol op! Daar kan ik me zo op verheugen als de herfst weer aanbreekt. Al maak ik het ook niet heel vaak. Je hebt toch al snel een flinke hoeveelheid en ik ben maar alleen. Ik kijk dan eerst of er nog ruimte in de vriezer is om het overschot in te vriezen.

Mediterraan stamppotje met verse worst

Winterse stamppot maar met een Mediterrane twist. Weer eens wat anders dan onze oer-Hollandse stamppotten.

Stamppot met pompoen en ras el hanout

Stamppot met pompoen werd Nederland meets Marokko! De oer-Hollandse stamppot in een ander jasje met pompoen en kikkererwten en de heerlijke specerijenmix ras el hanout uit Marokko.

Ovengeroosterde wintergroenten

Als je dit maakt heb je best een flinke hoeveelheid maar van wat overblijft kun je de volgende dag een lekker stevige soep maken!

Coda alla vaccinara (stoofpotje van ossenstaart)

Hou je van stoofvlees maar wil je eens iets anders dan een sudderlapje of hachee? Stoof dan eens op z’n Italiaans!

Stoofpotje van varkensvlees met zoete aardappel

Stoofvlees hoeft echt niet altijd van het rund te zijn. Ook varkensvlees is heerlijk om te stoven en ook nog eens een stuk goedkoper.

Boeuf bourguignon

Stoven op z’n Frans! De naam betekent ‘rund op zijn Bourgondisch’ en het is dan ook een typisch gerecht uit de Franse Bourgogne-streek.

Chili con carne

Chili wordt eigenlijk door velen het hele jaar door wel gegeten maar voor mij is het te stevig in de warmere maanden. In de winter eet ik het echter heel graag!

Tartiflette

Dit is een typisch winters, en zeer machtig, boerengerecht van aardappels en kaas uit de Haute Savoie, een gebied in de Franse Alpen. Ik at het daar altijd op wintersport en maak het sindsdien zo nu en dan thuis.

Hongaarse goulash zonder paprika

Ik hou niet van paprika, dus ja, deze is zonder. Bovendien is echt niet alles wat Hongaars is volgestopt met paprika, wat vaak wordt gedacht. Het is vaker paprikapoeder dan verse paprika en de poeder vind ik heerlijk, vooral de gerookte.

Hachee

Last but not least! Hachee mag natuurlijk echt niet ontbreken op een lijstje met winterkost.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*