10x wintersport gerechten voor als je heimwee hebt

10x wintersport gerechten voor als je heimwee hebt

Als ik aan wintersport denk, dan krijg ik echt heimwee. Sowieso naar het skiën, dat mis ik echt enorm, maar ook naar al die typische, zalige gerechten die echt bij wintersport horen. De laatste keer dat ik op wintersport ging, is alweer ruim een decennium geleden 😢 En dat was puur omdat er sindsdien niemand meer in mijn leven was die ik ervoor kon porren. Maar er gloort hoop aan de horizon! Mijn nieuwe liefde heeft ook jaren geskied dus wij gaan dat zeker samen weer oppakken. Zal denk ik niet deze winter meer zijn (ook vanwege corona maatregelen) maar hopelijk wel het volgende wintersportseizoen!

Wintersport gerechten

Tsja, heimwee dus… Ik ben met skiën begonnen in Duitsland, daarna verder gegaan in Oostenrijk maar de laatste jaren was Frankrijk mijn favoriete wintersportland. Skiën kan ik op zich wel in de buurt bij Snowworld maar zo’n korte, eenvoudige binnenpiste heb je na vijf keer afdalen wel gezien. Is gewoon niet vergelijkbaar met kilometers vreten op hoge hoogte in de buitenlucht en een stevige berglunch tussendoor. Echter die wintersport gerechten die me altijd zijn bijgebleven kun je uiteraard wel gewoon thuis maken. En dat is wat ik de afgelopen jaren dan ook regelmatig heb gedaan als ik weer zo’n heimwee aanval had in de winter!

Croûte au fromage – Alpen tosti met ham, kaas en spiegelei

Croûte au fromage – Alpen tosti met ham, kaas en spiegelei

Croûte au fromage is een soort open Alpen tosti met veel kaas, ham, een spiegelei en vaak ook nog gebakken uien. Net als voor een ‘gewone’ tosti ideaal om oud brood op te maken!

Franse frietjes met raclettekaas, gerookte ham en augurkjes

Franse frietjes met raclettekaas, gerookte ham en augurkjes

Dit gerecht ken ik uit Frankrijk maar ik heb er een fusion van gemaakt door drie landen te combineren: Franse frietjes, raclettekaas uit Zwitserland en Schwarzwälder Schinken uit Duitsland.

Tiroler gröstl – stevige winterkost uit Oostenrijk

Tiroler gröstl – stevige winterkost uit Oostenrijk

Tiroler gröstl is een gerecht van aardappel, spek, rundvlees, ui en een gebakken eitje, doorgaas geserveerd in een in een gietijzeren pannetje. Een ideale hap met koolhydraten en proteïnen om de tweede helft van de dag door te komen zonder verzuurde beenspieren.

Röstipannetje met een eitje

Röstipannetje met een eitje

Lekker hartig en stevig, perfect tijdens of na een dag skiën. Zorg voor deze variant van rösti wel dat je vastkokende aardappels gebruikt. Je moet het namelijk los husselen in plaats van er een ‘koek’ van maken zoals rösti normaal wordt gemaakt. Met een kruimige aardappel gaat het husselen niet lekker, het neigt snel plakkerig te worden omdat ze veel zetmeel en weinig water bevatten en daardoor boter of olie opslurpen.

Open tosti op z’n Zwitsers: käseschnitte

Open tosti op z’n Zwitsers: käseschnitte

Käseschnitte is een soort van open tosti op z’n Zwitsers. Er zijn overigens verschillende varianten en deze variant is zoals ik het graag eet. Niet geschikt voor minderjarigen aangezien er zowel wijn als kirsch wordt gebruikt!

Goulashsoep

Goulashsoep

Goulashsoep is Hongaars maar kom je in Oostenrijk ook veel tegen op menukaarten. Dit omdat Oostenrijk en Hongarije in het verleden met elkaar verbonden waren (denk aan de tijd van Sisi). Overigens noemen wij (en ook in Oostenrijk) dit goulashsoep, maar in Hongarije heet dit gewoon goulash. Wat wij weer goulash noemen, de stoofschotel, heet in Hongarije pörkölt.

Käsespätzle mit röstzwiebeln

Käsespätzle mit röstzwiebeln

Spätzle is een pastagerecht wat wordt gegeten in Zuid-Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Wintersporters zullen dit zeker herkennen omdat het in vele (berg)restaurants op het menu staat. Doorgaans wordt het gegeten met kaas, maar er zijn ook varianten met gebakken ui (zoals dit recept) en spekjes.

Tartiflette

tartiflette

Dit is een typisch winters, en zeer machtig, boerengerecht uit de Haute Savoie, een gebied in de Franse Alpen. Ik heb het in Frankrijk ontelbare malen tijdens de lunch gegeten, als brandstof voor een middag pistekilometers vreten 😉

Kaiserschmarrn

Kaiserschmarrn

Wie wel eens in Oostenrijk op wintersport is geweest zal ongetwijfeld wel eens Kaiserschmarrn hebben gegeten! Ik overigens maar één keer om het te proberen wat ik ben geen zoetekauw. Maar recent heb ik het gemaakt als traktatie voor mijn lief en mijn papa!

Makkelijke apfelstrudel met warme vanillesaus

Makkelijke apfelstrudel met warme vanillesaus

Apfelstrudel met warme vanillesaus hoort voor mij echt bij de winter want ik associeer het met wintersport in Oostenrijk. Zelf hou ik er eerlijk gezegd niet zo van want ik ben geen fan van warm fruit. Ik heb dit dan ook echt gemaakt om te delen, letterlijk en figuurlijk.

Bonus:

Glühwein

Glühwein

Het is onlosmakelijk verbonden met de winter, wintersport en kerstmarkten: glühwein in het Duits, bisschopswijn in het Nederlands of vin chaud in het Frans, hoe je het maar wilt noemen. Warme en vooral verwarmende rode wijn met specerijen en citrus, eventueel gezoet met suiker of honing.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*