15 heerlijk gevulde broodjes voor in het weekend

15 heerlijk gevulde broodjes voor in het weekend

Lunchen doe ik eigenlijk nooit en ’s ochtends eet ik hooguit een broodje kaas maar toch ben ik echt dol op brood en dus vooral goed belegde broodjes. Ik post dan ook vrijwel elke week wel een ‘broodje van de week’. Deze broodjes zijn lekker om in het weekend als lunch te maken maar ik maak ze eigenlijk altijd op zaterdag als avondmaaltijd. Dat komt ook omdat ik thuis ben opgegroeid met brood op zaterdag en dat is bij mij altijd zo gebleven. Thuis haalde mijn moeder op zaterdag dan verschillende verse harde broodjes met allerlei lekker beleg. En ik maak er nu dus 2.0 versies van!

Brood

Wist je dat de geschiedenis van brood al zo’n 30.000 jaar terug gaat? Sinds de 12e eeuw werd in Europa op grote schaal brood gebakken en werd het een vast onderdeel van het volksvoedsel. Tot in de 19e eeuw werd brood gemaakt met bierresten omdat daar gist in zat of met een ‘starter’ van meel en water wat men dagen liet rusten zodat er wilde gist ontstond. Nu bij ons bekend als zuurdesem. In de Middeleeuwen kwamen er bakkers in de Europese steden en in 1856 ontstond de eerste fabrieksbakkerij in Amsterdam. Nadat ook in andere steden fabrieksbakkerijen werden opgezet, at de Nederlander mede hierdoor aan het einde van de 19e eeuw drie keer meer tarwebrood dan in het midden van die eeuw. In 1967 werd het door de invoering van de wet Wederverkoop van Brood 1966 ook voor supermarkten economisch interessant om brood te verkopen. In ons land geven we tegenwoordig in totaal ongeveer 2 miljard euro uit aan brood. De jaarlijkse broodconsumptie is gemiddeld ongeveer 49 kilogram per persoon. Meer over de geschiedenis van brood lees je hier.

15 heerlijk gevulde broodjes

Pastrami of pekelvlees roggebrood sandwich met zuurkool

Croissants met pesto eieren, rauwe ham, Pecorino en rucola

Mega bakblik sandwich met ham, salami en kaas uit de oven

Muffuletta sandwich met vleeswaren, kaas en olijvensalade

Sandwich met pittige tonijn, surimi en bleekselderij

Gevulde ciabatta met ham, rosbief en port salut

Broodje met kip, feta, munt en tuinkers

Sandwichspiesjes met ham, kaas, tomaat en sla

Broodje warme beenham met ei, ui en honing-mosterdsaus

Broodje kipsalade met bacon, kaas en ranchdressing

BLTC sandwich – bacon, sla, tomaat en blauwe kaas

Broodje Español – chorizo, manchego en meer

Salade niçoise met tonijn in een baguette

Gevuld picknickbrood met gerookte zalm

Clubsandwich dubbel rundvlees: pekelvlees en rookvlees

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*