
15 heerlijk gevulde broodjes voor in het weekend
Lunchen doe ik eigenlijk nooit en ’s ochtends eet ik hooguit een broodje kaas maar toch ben ik echt dol op brood en dus vooral goed belegde broodjes. Ik post dan ook vrijwel elke week wel een ‘broodje van de week’. Deze broodjes zijn lekker om in het weekend als lunch te maken maar ik maak ze eigenlijk altijd op zaterdag als avondmaaltijd. Dat komt ook omdat ik thuis ben opgegroeid met brood op zaterdag en dat is bij mij altijd zo gebleven. Thuis haalde mijn moeder op zaterdag dan verschillende verse harde broodjes met allerlei lekker beleg. En ik maak er nu dus 2.0 versies van!
Brood
Wist je dat de geschiedenis van brood al zo’n 30.000 jaar terug gaat? Sinds de 12e eeuw werd in Europa op grote schaal brood gebakken en werd het een vast onderdeel van het volksvoedsel. Tot in de 19e eeuw werd brood gemaakt met bierresten omdat daar gist in zat of met een ‘starter’ van meel en water wat men dagen liet rusten zodat er wilde gist ontstond. Nu bij ons bekend als zuurdesem. In de Middeleeuwen kwamen er bakkers in de Europese steden en in 1856 ontstond de eerste fabrieksbakkerij in Amsterdam. Nadat ook in andere steden fabrieksbakkerijen werden opgezet, at de Nederlander mede hierdoor aan het einde van de 19e eeuw drie keer meer tarwebrood dan in het midden van die eeuw. In 1967 werd het door de invoering van de wet Wederverkoop van Brood 1966 ook voor supermarkten economisch interessant om brood te verkopen. In ons land geven we tegenwoordig in totaal ongeveer 2 miljard euro uit aan brood. De jaarlijkse broodconsumptie is gemiddeld ongeveer 49 kilogram per persoon. Meer over de geschiedenis van brood lees je hier.
15 heerlijk gevulde broodjes
Pastrami of pekelvlees roggebrood sandwich met zuurkool
Croissants met pesto eieren, rauwe ham, Pecorino en rucola
Mega bakblik sandwich met ham, salami en kaas uit de oven
Muffuletta sandwich met vleeswaren, kaas en olijvensalade
Sandwich met pittige tonijn, surimi en bleekselderij
Gevulde ciabatta met ham, rosbief en port salut
Broodje met kip, feta, munt en tuinkers
Sandwichspiesjes met ham, kaas, tomaat en sla
Broodje warme beenham met ei, ui en honing-mosterdsaus
Broodje kipsalade met bacon, kaas en ranchdressing
BLTC sandwich – bacon, sla, tomaat en blauwe kaas
Broodje Español – chorizo, manchego en meer
Salade niçoise met tonijn in een baguette
Gevuld picknickbrood met gerookte zalm