15x recepten met pinda, hartig en zoet

15x recepten met pinda, hartig en zoet

Vandaag is het Pindadag! Deze dag wordt jaarlijks gevierd op 13 september en is zoals zovele dagen waarop we een bepaald ingrediënt of gerecht in het zonnetje zetten over komen waaien uit de VS. Pinda’s op zich eet ik eigenlijk niet zo heel vaak maar dat komt vooral omdat ik ze het liefst van de notenboer heb. Als ik daar kom, dan neem ik vaak wel een zakje mee. Van die heerlijk grote en glanzend vette, hmmmmm… Ook verwerk ik vrijwel nooit pinda’s in een gerecht, echter pindakaas dan weer wel. En dat is tenslotte toch ook van pinda’s gemaakt. Ik gebruik dan wel altijd de 100% pindakaas en soms maak ik het zelf. Ik vier deze Pindadag mee door mijn recepten met pinda, hartig en zoet, bij elkaar verzameld te delen!

Weetjes over pinda’s

Al zien we de pinda vaak als een nootje, dat is het niet. Het is namelijk een peulvrucht met twee of drie zaden (de pinda’s). En al groeien ze net als andere peulvruchten aan stengels, anders dan zijn soortgenoten boren de stengels zich in de grond en groeien de peulen dus ondergronds. De pindaplant komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en werd in de 16e eeuw door de Spanjaarden wereldwijd verspreid. Momenteel is China de grootste producent met bijna 18 miljoen ton. Het overgrote deel hiervan is voor de export maar ook voor de productie van arachideolie (pindaolie). Overigens een heel fijne olie om mee te koken want deze olie kan hoge verhitting aan. Overigens was Nederland in een ver verleden, toen de pinda ook ons land bereikte, een grote producent en verhandelaar van pindaolie. De VS was één van de grootste afnemers.

Hartige recepten met pinda

Noedelsalade met kip en pindadressing

Noedels hoef je niet alleen te gebruiken in een wokgerecht. Maak ook eens een noedelsalade, zoals deze met kip, groenten en een pindadressing.

Kipsaté in pindasaus van Hugo Kennis

Als ik saté maak, dan is dat met name in de zomer voor op de barbecue. Een heel enkele keer doe ik het wel eens in de andere seizoenen in de grillpan. Sowieso maak ik saté en pindasaus altijd van scratch zelf. Maar ooit zag ik eens de kipsaté in pindasaus van Hugo Kennis op tv en werd ik getriggerd om het eens op zijn manier te maken! Hiervoor heb je geen barbecue of grillpan nodig.

Pad Thai – Thais wokgerecht met garnalen, ei en pinda’s

Wie van de Thaise keuken en van garnalen houdt, zal ongetwijfeld wel eens Pad Thai hebben gegeten. En voor wie het niet kent: het is een wokgerecht met onder andere platte rijstnoedels, tofu, ei, garnalen en pinda’s. In tegenstelling tot veel andere Thaise gerechten, is Pad Thai niet heet. Er gaat wel chilipeper in maar niet extreem veel. Uiteraard kun je meer gebruiken als je wel van heel pittig houdt.

Gado-gado – Indisch groentegerecht met ei en pindasaus

Gado-gado heb ik in mijn leven ontelbare keren gemaakt maar heb mijn recept nog niet eens zo lang online staan. En ik zeg mijn recept want zoals zo vaak geldt: zoveel families, zoveel variaties. De basis bestaat in ieder geval altijd uit gemengde groenten, komkommer, ei, pindasaus en kroepoek. Gado-gado is vegetarisch en eet je officieel niet met vlees. Ik heb het echter jaren geleden geleerd van een Nederlands-Indische familie die wel vlees toevoegden en ook nog rijst om het gerecht completer te maken. Op deze manier is het geen bijgerecht maar een complete maaltijd.

Noedels roerbak met groenten, ei en pinda’s

Deze vegetarische roerbak met noedels, groenten, ei en pinda’s is een ideaal gerecht als je niet veel tijd hebt maar toch een voedzame maaltijd op tafel wilt. Dit is klaar binnen een half uur en bovendien laag in calorieën! Je krijgt voldoende groenten binnen en ei en pinda’s zorgen voor de nodige proteïnen. Voor een vegan variant laat je de eieren gewoon weg.

Geroosterde aubergine met pittige pindadressing

Vegetarisch en je mist vlees hierbij ook echt niet, maar het mag natuurlijk wel. Voor dit recept rooster je de aubergine in de oven en dan lijkt de hoeveelheid olie best veel, maar geloof me, het komt de vrucht ten goede! Waar we normaal proberen met zo min mogelijk vet te werken voor onze gezondheid, mag aubergine juist wel extra hebben omdat het vruchtvlees juist dan heel romig wordt.

Kip in pindakaas en kokos met raita, rijst en papadums

Kip met pindakaas klinkt misschien een beetje gek maar denk aan een sateetje met pindasaus en dan valt het wel mee toch?! Gerechten met een vorm van pindasaus of pindakaas komen veel voor in Aziatische en ook Afrikaanse landen.

Broodje Indische gehaktballetjes in pindasaus

Dit broodje is niet alleen Indisch vanwege de pindasaus, ook de gehaktballetjes zijn Indisch gekruid. Je moet ze dus wel zelf maken voor de echt Indische smaak. Het broodje is compleet door zoetzure komkommer voor een frisse touch en gefruite uitjes voor een crunch.

Pindasoep met kip en taugé

Deze pindasoep met kip en taugé is een soep die echt bij het begin van de herfst past. Niet té stevig, maar wel wat steviger dan lente- en zomersoepen. Lekker hartig en een tikkeltje dik door de pindakaas. Ketjap geeft het een zoete touch, en sambal een klein beetje pit.

Zoute koekjes met pinda’s en pepsels

Deze koekjes zijn in de basis glutenvrij omdat je ze met rijstebloem maakt. Pepsels zijn oorspronkelijk dan weer niet glutenvrij maar wel glutenvrij te koop. Of je laat ze weg en besprenkelt de koekjes voor het bakken met wat grof zeezout. De koekjes zijn trouwens ook vegan.

Knoflookpinda’s

Dit is een heerlijk snackje voor bij de borrel of als tussendoortje wanneer je je flauw voelt. Het woordje ‘snack’ roept meestal ‘ongezond’ op, maar dat hoeft helemaal niet. Noten, en dus ook pinda’s, zijn heel goed voor je. Wel oppassen dat ze niet te zout zijn!

Zoetigheden met pinda

Flapjacks met pindakaas en jam (havermoutkoeken)

Bij havermoutkoeken denk je misschien aan gezond maar zo wil ik deze niet echt noemen 😉 Deze flapjacks bevatten naast pindakaas en jam namelijk ook nog boter en suiker. De pindakaas die ik heb gebruikt is dan wel de 100%, dus zonder suiker en extra toegevoegde olie en vet, maar de jam bevat weer wel suiker. Ik heb bosvruchtenjam gebruikt maar je kunt uiteraard ook een andere smaak kiezen.

Candy bars met chocolade, pinda’s, marshmallows en koek

Laat ik gelijk maar beginnen met je te vertellen dat je héél lang bezig bent om deze candy bars met chocolade, pinda’s, marshmallows en koek te maken. Leuk is het echter wel om de candy bars te maken! Trek er gewoon een dagje voor uit.

No bake pindakaas en havermout koekjes

Voor deze pindakaas en havermout koekjes hoef je niet te bakken, alleen verwarmen en mengen op het fornuis en op laten stijven. Let wel! Denk je net als bij de eerder genoemde flapjacks bij havermout en pindakaas aan gezond, dat zijn ze echter niet echt want de koekjes bevatten best wel wat suiker. En echt koekjes zijn het eigenlijk ook niet omdat ze geen meel bevatten en niet gebakken worden.

Pindakaas fudge met maar 4 of 5 ingrediënten

Deze pindakaas fudge is echt supersimpel te maken zonder gedoe op het fornuis met een suikerthermometer. Je maakt deze pindakaas fudge in ieder geval met vier ingrediënten: pindakaas, boter, vanille en suiker. Het vijfde ingrediënt is zout, wat je naar wens wel of niet gebruikt.

Tot slot

Zelfgemaakte pindakaas

Je ziet dat de meeste recepten op basis zijn van pindakaas. Ik heb het altijd in huis en meestal gewoon gekocht. Ik koop echter wel altijd 100% pindakaas, dus zonder extra toevoegingen en suikers. Maar heel soms maak ik het ook wel eens zelf. Helemaal niet moeilijk, als je maar een goede foodprocessor hebt. En bovendien kun je zo ook extra smaakmakers toevoegen, bijvoorbeeld knoflookpoeder of cayennepeper.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*