6x tramezzini sandwiches (high tea)

6x tramezzini sandwiches (high tea)

Ik heb pas de hand weten te leggen op pane per tramezzini, speciaal Italiaans brood om sandwiches van te maken. Jaren geleden schreef ik al eens een blog met recepten voor high tea sandwiches en omdat ik nu dit brood in huis had, wilde ik het weer eens maken met nieuwe smaakcombinaties. Dit specifieke brood kom je overigens niet zo snel in de supermarkten tegen. Ik kocht het altijd in wit, bruin en tomaat bij de horecagroothandel en kwam nu bruin en tomaat tegen bij Foodello, een online supermarkt met producten die tegen de THT-datum aanlopen. De XXL Jumbo bij mij in de buurt, en ook online, verkoopt overigens wel de witte variant maar ik heb geen idee of elke Jumbovestiging dit in het assortiment heeft.

Tramezzini high tea sandwiches

Tramezzini (enkelvoud tramezzino) zijn Italiaanse driehoekige sandwiches van zacht wit melkbrood zonder korst. De term tramezzino is bedacht door Gabriele D’Annunzio om het Engelse woord sandwich te vervangen. Het is het verkleinwoord van het woord tramezzo, wat ’tussenin’ betekent (gevormd met de toevoeging van het achtervoegsel -ino), bedoeld als hartige snack halverwege ontbijt en lunch. De oorsprong van tramezzini is te vinden in het Caffè Mulassano op Piazza Castello, Turijn, waar het in 1925 werd bedacht als alternatief voor Engelse tea sandwiches. Het speciale van tramezzini komt door het soort melkbrood, wat vrij vochtig is. Dit maakt het brood bijzonder zacht. Wil je de sandwiches voor een high tea, snijd ze dan niet in twee grote maar in vier kleine driehoekjes. De sandwiches kun je overigens ook met ander brood maken, als het maar zonder korsten is en je het vierkant (minstens 10×10) kunt bijsnijden. Casinobrood, wit en bruin, is bijvoorbeeld ook heel geschikt.

Ingrediënten

  • Per sandwich 2 boterhammen
  • Tramezzini 1:
  • Prosciutto of andere rauwe ham
  • Mozzarella
  • Zongedroogde tomaatjes, uitgelekt
  • Pesto
  • Rucola
  • Tramezzini 2:
  • Gerookte zalm
  • Roomkaas
  • Komkommer
  • Verse dille
  • Tramezzini 3:
  • Rosbief
  • Kappertjes
  • Rucola
  • 2 el mayonaise
  • 2 tl mierikswortel
  • Tramezzini 4:
  • Filet americain (recept)
  • Parmezaanse kaas
  • Rucola
  • Crema di balsamico
  • Tramezzini 5:
  • Eiersalade
  • Uitgebakken ontbijtspek
  • Sla
  • Tramezzini 6:
  • Sardientjes uit blik, uitgelekt
  • Schijfjes augurk
  • Sla

Aan de slag!

  1. Zongedroogde tomaatjes kleiner snijden en mozzarella in dunne plakjes. Beide boterhammen aan één kant met pesto bestrijken. Eén boterham beleggen met rucola, prosciutto, mozzarella en tomaatjes. Andere boterham met pesto naar binnen erop drukken en de sandwich in 2 of 4 driehoekjes snijden.
  2. 2 boterhammen bestrijken met zachte roomkaas. Eén beleggen met komkommer, zalm en wat versgehakte dille. Andere boterham met roomkaas naar binnen erop drukken.
  3. Mayonaise mengen met mierikswortel en 2 boterhammen hiermee bestrijken. Eén beleggen met rucola, rosbief (eventueel wat zout en peper erover malen) en kappertjes. Andere boterham met mayo naar binnen erop drukken.
  4. Eén boterham royaal bestrijken met filet americain. Parmezaanse kaas erover schaven en rucola erover verdelen. Besprenkelen met crema di balsamico en andere boterham erop drukken.
  5. Eiersalade maken volgens dit recept. Ontbijtspek uitbakken in een klein beetje boter. Eén boterham beleggen met sla, spek en eiersalade en de andere erop drukken.
  6. Sardientjes iets fijner drukken met een vork. Eén boterham beleggen met sla, schijfjes augurk en sardientjes en andere erop drukken.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*