8 recepten met mosterd in de hoofdrol

8 recepten met mosterd in de hoofdrol

Vandaag is het Internationale Mosterd Dag!
Sinds 1988 wordt deze dag jaarlijks op 6 augustus gevierd. Ik hou ervan en heb standaard een pot gladde Franse mosterd en een pot grove in de koelkast staan. Zodra de bodem van een pot in het zicht raakt, koop ik gelijk weer nieuwe. Ik gebruik het dan ook in veel recepten, meestal subtiel maar soms ook echt in de hoofdrol voor een scherpe kick. Er is overigens een verschil tussen pittig en scherp. Tenminste, dat vind ik. Bij pittig denk ik echt aan sambal en pepers waarvan de pittigheid, hitte in je mond en nabranden in je keel, wordt gemeten op de Scovilleschaal. Mosterd, maar ook mierikswortel en wasabi, noem ik scherp. Je proeft het onmiddellijk maar het brandt niet zo na als pepers.

Mosterd is al eeuwenoud

Mosterd wordt verondersteld meer dan 5000 jaar oud te zijn, en sommige mensen denken dat het in India is ontstaan toen het voor het eerst werd gecultiveerd in 3000 voor Christus. Anderen geloven echter dat het misschien in het oude Egypte is ontstaan en vervolgens naar Griekenland is gegaan, waarvandaan het aan de Romeinen is doorgegeven en die het weer over Europa hebben verspreid.

Recepten met mosterd

Honing-mosterd kippenbouten met spinazie en tuinerwten

Honing-mosterd kippenbouten met spinazie en tuinerwten

Honing-mosterd kippenbouten met spinazie, tuinerwten en krieltjes maak je gewoon lekker makkelijk in de oven zonder al teveel voorbereiding!

Sperziebonen met mosterd en crème fraîche

Sperziebonen met mosterd en crème fraîche

Als ik sperziebonen eet, dan is het nooit gewoon gekookt en dan zo op mijn bord. Ik vind ze absoluut niet vies maar wel een beetje saai (eigenlijk heb ik dat met bijna alle groenten) dus doe ik er altijd iets extra’s mee. Op z’n Italiaans is bij mij favoriet, maar ook op z’n Indisch. Deze keer heb ik er weer eens iets anders mee gedaan door de sperziebonen te mengen met een saus van sjalot, mosterd, crème fraîche en citroensap. Ook een blijvertje!

Broodje pulled beenham gegaard in bier en mosterd

Broodje pulled beenham gegaard in bier en mosterd

Beenham in het groot met been is ons land niet heel gebruikelijk. Voornamelijk in de UK (gammon) en de VS is dit gangbaar, vaak gegeten met Kerst of Pasen. De kleine beenhammetjes die je hier in de supermarkten ziet, zijn totaal niet vergelijkbaar. Maar die is ook echt prima om pulled ham van te maken. Deze heb ik gegaard in bier met mosterd voor op een broodje met mosterd en augurk.

Kipfilet in romige honing-mosterdsaus

Kipfilet in romige honing-mosterdsaus

Het fijne aan kipfilet is dat je er zoveel kanten mee op kan. Grillen, bakken, pocheren, verwerkt in een gerecht of juist als ‘showstopper’ van de maaltijd. Kipfilet in een romige honing-mosterdsaus mag zeker een showstopper genoemd worden. Het lijkt bewerkelijk maar het is supermakkelijk te maken en klaar in 25 minuten.

Tuinerwten met room en mosterd

Tuinerwten met room en mosterd

Omdat ik een keer Ierse corned beef hash op het menu had staan, wilde ik daar een groente bij wat populair is op de Britse eilanden. En dat zijn dop- of tuinerwten! Maar dan niet plain, ik wil altijd iets extra’s doen met groenten. Dus heb ik mijn erwten extra lekker gemaakt met room en mosterd!

Gepaneerde kabeljauw met mosterd en kruiden

Gepaneerde kabeljauw met mosterd en kruiden

Dit recept met kabeljauw is weer net even anders dan een lekkerbekje. Minder vet omdat dit niet wordt gefrituurd en lekker krokant door het paneerlaagje. De mosterd en de kruiden geven het visje een heerlijke twist.

Romige mosterdsoep

Romige mosterdsoep

Deze soep is heerlijk als voorgerecht, maar ook prima als lichte maaltijd wanneer je niet al teveel tijd hebt. De soep is namelijk binnen een half uur klaar omdat je niets hoeft voor te bereiden of te snijden. Ik gebruik altijd kippenbouillon omdat ik dat het lekkerst vind voor deze soep, maar voor een vegetarische variant kun je ook groentebouillon gebruiken.

Pittige broodreepjes met ei en mosterd

Pittige broodreepjes met ei en mosterd

Deze Zweedse broodreepjes zijn een lekker snackje en ideaal om oud brood op te maken. Ze zijn gevuld met gekookt ei, twee soorten mosterd, ansjovis, dille en boter en worde gebakken in een pan. Ansjovis zorgt voor het ziltige maar kun je ook weglaten en gewoon wat zout gebruiken.

Advertentie
 
Tags:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*