8x recepten met salami

8x recepten met salami

Vandaag is het Salami Dag! Een dag die elk jaar op 7 september wordt gevierd om deze heerlijke Italiaanse gedroogde worst, die perfect past bij kaas en wijn, in het zonnetje te zetten. Salami is de meervoudsvorm van salame, dat ‘gezouten vlees’ betekent. Oorspronkelijk bevat echte Italiaanse salami geen knoflook maar is het slechts een mengsel van varkensvlees en zout zonder extra toevoegingen, dat aan de lucht wordt gedroogd. De smaak komt van de kwaliteit van het vlees en de juiste omstandigheden waarin de worsten worden gedroogd en gerijpt. Geleidelijk zijn er vele soorten salami met elk een eigen mengsel van kruiden en zout ontstaan. Bovendien zijn er ook soorten die worden gerookt of zelfs gekookt. Sommige variaties worden van rundvlees gemaakt, of wild zwijn, terwijl bij andere typen rundvlees en varkensvlees worden gemengd. Ook bestaat er kalkoensalami (doorgaans is deze halal).

Recepten met salami

Pizza laagjestaart met salami en mozzarella

Je hebt wat werk aan deze hartige taart maar het is niet moeilijk. Zeker als je gewoon koelvers pizzadeeg koopt in plaats van zelf deeg te maken.

Broodje met salami, olijven, ansjovis en mozzarella

Een broodje bomvol Italiaanse smaken: salami, olijven, ansjovis, kappertjes, zongedroogde tomaatjes en mozzarella. Warm uit de oven zodat de mozzarella lekker gesmolten is.

Macaroni & cheese met salami en oregano

Weer een macaroni & cheese guilty pleasure, voor mij is dit het ultieme comfort food! Deze met salami en oregano is dan ook niet mijn eerste macaroni & cheese recept, maar al de vijfde, of eigenlijk zesde want ik heb ook nog Italiaanse pasta quattro formaggi.

Nacho’s en kaasdip met worst, salami, tomaat en bosui

Weer eens een andere manier om nacho’s met kaas te eten! Na de nacho’s met kaassaus en nacho’s met kaas en gehakt uit de oven, zijn deze weer een beetje anders met een kaasdip met worst, salami, tomaat en bosui als toppings.

Opgerold salami-kaasbrood

Zóóóóóó lekker dit! Een heerlijk snackbrood om lekker bij soep te eten of bij de borrel. In Italië noemen ze dit een stromboli, alleen is het dan een opgerolde pizza, dus met saus. Kan jij natuurlijk ook doen als je dat lekker vindt en met de vulling kun je ook eindeloos variëren.

Courgette pizza met salami, mozzarella en basilicum (Keto)

Deze Keto courgette pizza met salami, mozzarella en basilicum is op zich een makkelijke maaltijd maar je hebt er wel een beetje werk aan. Aan de andere kant is het weer minder werk dan een pizzabodems van deeg maken. Met courgette pizza bedoel ik overigens niet de pizzabodems die je in de supermarkt ziet en waarin nog steeds tarwemeel wordt gebruikt (en dus koolhydraten bevat) met slechts 34 procent courgette. Deze pizzabodem bestaat geheel uit courgette. De pizza hoeft niet in de oven maar bak je in een grote koekenpan.

Kaasballetjes met salami

Je ziet het niet op de foto, maar er is salami in het deeg verwerkt, en uiteraard kaas. Het deeg zelf is zandkoekjesdeeg, ook bekend als shortbread, maar dan zonder suiker. Dit is overigens een bros en kruimelig deeg. Hou je daar niet van, dan kun je beter kaaskoekjes van bladerdeeg maken.

Wafelfriet met salami, mozzarella en tomatensaus

Ik ben een enorme liefhebber van loaded nacho’s uit de oven en daar had ik weer zin in. Maar ja, al zo vaak gemaakt dus wilde ik eigenlijk iets soortgelijks maar dan anders. Iets met friet of aardappelschijfjes. Nou, dat werd dus wafelfriet met salami, mozzarella en tomatensaus! Een heerlijke snack voor bij de borrel of een avondje tv kijken of Netflixen.

Leuk om te zien over salami en worstsoorten die erop lijken is deze aflevering van de Keuringsdienst van Waarde.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*