Aardappel en bosui pancakes met ham en een spiegelei

Aardappel en bosui pancakes met ham en een spiegelei

Het viel mij de laatste tijd op socials op dat pancakes als ontbijt erg in trek zijn. En dan bedoel ik de Amerikaanse, die kleiner en dikker zijn dan onze pannenkoeken. Traditioneel worden deze pancakes gegeten met boter en overgoten met esdoornsiroop. Ook is het populair met blauwe bessen of andere bosvruchten. Nou hoeft dat zoete van een siroop voor mij echt totaal niet dus ben ik voor hartige pancakes gegaan met aardappel en bosui en daarbij lekker krokant gebakken magere ham (nu eens een keer geen spek) en een spiegelei.

Ook lekker: okonomiyaki – Japanse hartige pannenkoek.

Pancakes

Zoals gezegd zijn Amerikaanse pancakes klein en dik en fluffy. Het grote verschil tussen deze pancakes en onze pannenkoeken is dat het beslag dikker is en dat er een rijsmiddel in het beslag wordt verwerkt waardoor ze een beetje zwellen en luchtig worden tijdens het bakken. Dat rijsmiddel is bakpoeder (wat ook in zelfrijzend bakmeel zit) en/of baking soda. Deze aardappel pancakes zijn trouwens ietsjes minder luchtig vanwege de aardappel erin, hierdoor zijn wat steviger. Overigens komen verschillende vormen van pancakes voor in ontzettend veel landen, bekijk deze lijst maar eens. En het is ook nog eens enorm oud. Volgens archeologische vondsten werden pannenkoeken waarschijnlijk al gegeten in prehistorische samenlevingen.

Ingrediënten

 • 150 gr kruimige aardappels (gewicht na schillen)
 • 8 plakken ham (achterham of schouderham)
 • 3 grote eieren
 • 3 grote bosuitjes
 • 50 gr zelfrijzend bakmeel
 • ½ tl baking soda
 • 1 tl bakpoeder
 • 5 el (75 ml) melk
 • Boter
 • Zonnebloemolie
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: kookpan, 2 kommen, garde, koekenpan, soeplepel, optioneel: pureeknijper

Aan de slag!

 1. Schil de aardappels en snijd ze in kleine blokjes. Kook ze in gezouten water gaar, giet af en laat zonder deksel op de pan droogstomen. Stamp of prak tot heel fijn en laat afkoelen (een pureeknijper is nog makkelijker want dan heb je zeker geen klontjes). De aardappelpuree moet echt goed afgekoeld zijn voordat je ermee verder gaat. Maak dit desnoods al de avond tevoren als je vroeg wilt ontbijten. Afkoelen kun je ook versnellen door de aardappels eerst goed met koud water te spoelen of na het pureren in de koelkast zetten.
 2. Snijd de bosui in dunne ringetjes.
 3. Meng de aardappelpuree in een kom met het bakmeel, baking soda en bakpoeder. Klop in een andere kom een ei met de melk los en breng op smaak met zout en peper. Meng dit met een garde door de aardappelpuree tot een glad beslag. Het beslag moet echt dik zijn anders gaan de pancakes teveel uitvloeien. Is het echt veel te dik, dan nog wat melk toevoegen. Schep de bosui erdoor maar bewaar een beetje voor garnering.
 4. Verwarm de oven voor op 100 graden.
 5. Verhit een klontje boter met een theelepel olie in een koekenpan en schep van de helft van het beslag met een soeplepel 3 pancakes in de pan. Bak 1 à 2 minuten tot de onderkant goudbruin is. Keer om en bak de andere kant goudbruin. Houd ze warm in de oven. Doe weer boter en olie in de pan en bak nogmaals 3 pancakes. Leg deze bij de andere 3 in de oven.
 6. Veeg de pan schoon, verhit weer een beetje boter en bak de plakjes ham krokant. Laat uitlekken op keukenpapier.
 7. Doe nogmaals wat boter in de pan en bak 2 spiegeleitjes.
 8. Verdeel de pancakes, ham en spiegelei over borden en garneer met de rest van de bosuitjes.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*