Aardappelbrood met groenten, rozemarijn en provolone

Aardappelbrood met groenten, rozemarijn en provolone

Een paar jaar geleden maakte ik voor het eerst Duits aardappelbrood en dat vond ik toch een partij lekker! Sindsdien heb ik het nog een paar keer gemaakt maar de laatste keer is alweer een hele tijd geleden. Eigenlijk wilde ik het nu weer bakken maar ik besloot het toch weer anders te doen om zo weer een nieuw recept toe te voegen aan mijn collectie. Deze keer heb ik er meer een maaltijdbrood van gemaakt met groenten, rozemarijn, Provolone piccante en Parmezaanse kaas. Dit aardappelbrood houdt een beetje het midden tussen brood en hartige taart.

Groenten en kaas in het aardappelbrood

Voor Duits aardappelbrood maak je puree van de aardappels maar voor dit brood heb ik de aardappel in blokjes gelaten zodat je echt stukjes aardappel tegenkomt in de textuur. Verder heb ik nu geen gistdeeg gebruikt maar zelfrijzend bakmeel en yoghurt. Scheelt weer in tijd omdat het niet hoeft te rijzen. Wat betreft de groenten heb ik een fijne soepgroenten genomen. Je kunt ook andere groentemixen nemen maar zorg er wel voor dat het niet te grof is. Zakken roerbakgroenten zijn vaak aan de grove kant dus daar moet dan echt het mes nog even doorheen.

In plaats van provolone kun je uiteraard ook andere kaas gebruiken. Provolone piccante betekent overigens niet dat de kaas heet pittig is. Het gaat hier om de rijping van de kaas. Provolone dulce is bijvoorbeeld iets zoetig, zoals gatenkaas, terwijl de piccante iets steviger van smaak is. Vergeleken met Hollandse kaas kom je dan in de buurt van (boeren) belegen.

Aardappelbrood

Aardappelbrood is brood waarin een deel van de bloem wordt vervangen door aardappelmeel of gekookte aardappel. Het kan zuurdesem zijn, maar ook gewoon met gist of met zelfrijzend bakmeel en een zuur, meestal yoghurt. De verhouding tussen aardappel en meel varieert van recept tot recept, waarbij sommige recepten voor het grootste deel uit aardappelen bestaan en andere juist weer uit tarwemeel. Sommige recepten zijn met aardappelpuree, terwijl andere om gedroogde aardappelvlokken vragen. 

Ingrediënten

  • 250 gr vastkokende aardappels (geschild gewicht)
  • 150 gr gemengde groenten
  • 85 gr provolone piccante
  • 50 gr Parmezaanse kaas
  • 2 teentjes knoflook, meer mag uiteraard ook
  • 1 ui
  • 350 gr zelfrijzend bakmeel
  • 150 gr Griekse yoghurt
  • Paar takjes rozemarijn
  • ¼ tl zout
  • 1 tl bakpoeder
  • 85 gr koude boter
  • 4 el (60 ml) volle melk
  • 2 el neutrale olijfolie
  • Extra vergine olijfolie
  • Versgemalen peper
  • Materialen: kookpan, fijne en grove rasp, bakpapier, koekenpan, steelpannetje, kom

Aan de slag!

  1. Snijd de aardappels in blokjes en kook ze beetgaar. Giet af en laat uitdampen en afkoelen zonder deksel op de pan.
  2. Snipper ondertussen de ui en de knoflook. Snijd indien nodig de groenten fijn. Rasp de Parmezaan fijn en rasp de helft van de provolone grof. Snijd de andere helft provolone in piepkleine blokjes van max. 5 mm. Snijd rozemarijn heel fijn tot je ca. 1 theelepel hebt en trek ook wat hele plukjes van de takjes.
  3. Verwarm de oven voor op 220 graden of 200 hete lucht en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  4. Verhit de olie in een koekenpan en bak de groenten en de ui ca. 10 minuten op matig vuur of zolang als nodig tot alles beetgaar is. Voeg de knoflook en gehakte rozemarijn toe en bak nog even mee.
  5. Verwarm de melk met de yoghurt in een pannetje. Niet laten koken maar het moet wel goed heet zijn. Het geeft niet als het iets klonterig is.
  6. Meng in een kom meel, bakpoeder en zout. Snijd de boter in heel kleine blokjes en mix met je vingers erdoor tot een kruimelig geheel. Maak een kuil in het midden, giet het warme yoghurtmengsel erin en werk snel met een gewoon bestekmes door het meelmengsel tot een samenhangende geheel.
  7. Schep voorzichtig de groenten, aardappel, provolone, de helft van de Parmezaan en versgemalen peper erdoor.
  8. Bestuif een werkvlak met wat bloem en stort het deeg erop. Kneed voorzichtig door (aardappel niet helemaal stuk kneden), maak er een rond brood van en leg op de bakplaat. Snijd de bovenkant kruislings in, strooi de rest van de Parmezaan erover, druk er wat plukjes rozemarijn in en besprenkel met wat extra vergine olijfolie.
  9. Bak het aardappelbrood in ca. 25 minuten goudbruin en sissend langs de rand. Je kan het brood koud eten maar nog een beetje warm is het lekkerst.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*