Aardappelkoekjes met spinazie, zalm en een gepocheerd ei

Aardappelkoekjes met spinazie, zalm en een gepocheerd ei

Van een ander gerecht had ik nog een bijna volle zak spinazie over en daar moest ik uiteraard de volgende dag wat mee doen. Ik heb best wat recepten met spinazie maar toch wilde ik weer iets nieuws. En dat werd dus aardappelkoekjes met spinazie, gerookte zalm en een gepocheerd ei. En alvast een tip: al is het op het moment van dit schrijven nog januari, dit is een leuk brunch- of lunchgerechtje voor Pasen!

Ik heb het recept overigens niet zelf bedacht maar van de Vlaamse tv-chef Jeroen Meus. Elke werkdag heeft hij op de Vlaamse zender Eén rond 18.15 uur een kookkwartiertje: Dagelijkse Kost. ’s Avonds laat wordt het herhaald en dan kijk ik het altijd in bed. Omdat ik fan van Jeroen ben besloot ik eens te kijken wat hij allemaal online heeft staan met spinazie en zo kwam ik op deze aardappelkoekjes met spinazie erin. Wat hij overigens spinazierösti noemt. Ik heb er eigenlijk niets aan veranderd. Behalve dat hij als topping waterkers gebruikt, wat ik heb vervangen door rauwe spinazie. Puur omdat waterkers bij mij in de buurt niet te vinden is helaas. En spinazie had ik toch al meer dan genoeg. Beter gebruiken dan weggooien!

Welke aardappels voor aardappelkoekjes?

Voor lekker krokante aardappelkoekjes gebruik je bij voorkeur kruimige aardappels. Deze bevatten namelijk meer zetmeel en dat zorgt ervoor dat de aardappelkoekjes niet uit elkaar vallen en dat ze mooi krokant worden. Spoel de aardappelrasp dus ook zeker niet af!

Ingrediënten

 • 400 gr kruimige aardappels
 • 200 gr spinazie, gewassen
 • 6 eieren
 • 4 grote plakken gerookte zalm
 • Bakje tuinkers
 • 2 el zure room
 • 2 tl mierikswortel
 • Boter
 • Milde olie
 • 1 el witte wijnazijn
 • Gewone azijn
 • Nootmuskaat
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: rasp, kom, kommetje, grote kookpan, schuimspaan, koekenpan

Aan de slag!

 1. Schil de aardappels en rasp ze grof boven een kom. Snijd de spinazie fijn maar hou wel wat achter voor de garnering. Splits 2 eieren en meng de eiwitten met de spinazie door de aardappelrasp. Breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper.
 2. Meng in een kommetje de zure room met de mierikswortel en witte wijnazijn en breng op smaak met zout en peper.
 3. Breng een pan water aan de kook met een flinke scheut gewone azijn. Het water moet een beetje naar azijn smaken maar het mag niet overheersen. Doe het vuur lager en houd het water tegen het kookpunt aan. Maak met een garde een kolk in het water. Het water moet rustig draaien.
 4. Breek een ei in een kommetje en laat dit nu rustig in het midden van het draaiende water glijden. Pocheer het ei 3 minuten. Schep met een schuimspaan uit het water en leg op een schone theedoek of op keukenpapier. Herhaal met de overige eieren.
 5. Tergelijk wanneer je het water aan de kook brengt en de eieren pocheert, maak je de aardappelkoekjes. Verhit wat boter met een scheutje olie in de koekenpan. Schep twee flinke bergjes van het aardappelmengsel in de pan en druk plat. Bak de aardappelkoekjes aan beide kanten goudbruin en krokant. Schep ze uit de pan en houd warm lichtjes afgedekt met aluminiumfolie. Bak nogmaals 2 aardappelkoekjes.
 6. Als de gepocheerde eieren teveel zijn afgekoeld, warm ze dan vlak voor het serveren snel even op in heet water.
 7. Leg de aardappelkoekjes op borden. Drapeer daarop de zalm, verdeel er wat spinazie en tuinkers over en een beetje van de zure room. Leg een gepocheerd ei erop en maal er nog wat zout en peper over.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*