Aardappelkroketjes

Aardappelkroketjes

Ik heb het al vaker geschreven; ik hou niet van een gewone gekookte aardappel, maar wel van allerlei aardappelbereidingen zoals deze aardappelkroketjes. Je kunt ze uiteraard in de diepvries in de supermarkt vinden, maar zoals ik bij alles zeg: zelfgemaakt is veel lekkerder en zonder onnodige toevoegingen! Tijdsbesparing levert het je niet op, want het is wel wat werk. Maar probeer het gewoon eens als je de tijd hebt! Het recept is voldoende voor ca. 25 kroketjes, dus je kunt er meerdere keren van eten afhankelijk van met hoeveel personen je eet. De overgebleven kroketjes (niet gefrituurd) laat je minstens een uur opstijven in de koelkast en wikkel je daarna voorzichtig per kroketje in vershoudfolie. Doe ze dan over in een diepvrieszak of afgesloten bak en bewaar ze in de vriezer. Je kunt ze gewoon diepgevroren frituren.

Ingrediƫnten

 • 1 kg iets kruimige aardappels, geschild en in stukken
 • 1 eigeel
 • 3 eiwitten
 • 200 gr paneermeel
 • Bloem
 • Snufje nootmuskaat
 • 1 liter zonnebloem- of arachideolie
 • Zout en witte peper
 • Materialen: kookpan, passe-vite of pureeknijper, plastic spuitzak, 3 diepe borden, (braad)pan met dikke bodem of frituurpan, kookthermometer

Aan de slag!

 1. Kook de aardappels in gezouten water in 20 minuten gaar. Giet goed af zodat er geen water meer in de pan achterblijft en laat ze zonder het deksel op de pan goed droogstomen.
 2. Pureer de aardappels met een passe-vite of pureeknijper. Met een stamper blijft de puree te grof, dus gebruik die liever niet. Roer de eidooier goed door de puree en breng het geheel op smaak met nootmuskaat, zout en peper. Laat de puree op een koele plaats, maar niet in de koelkast, goed afkoelen. Het moet echt volledig afgekoeld zijn.
 3. Doe de puree in een plastic spuitzak en knip aan de onderkant een opening van 4 cm.
 4. Bestrooi een schoon werkblad met wat bloem en spuit hierop lange cilinders van de puree. Snijd de cilinders met een scherp, nat mes in kroketjes van 5 Ć  6 cm. Vorm ze eventueel met natte handen nog iets bij.
 5. Roer in een diep bord de eiwitten los. Doe een ruime hoeveelheid bloem op een ander bord en de paneermeel op een volgend bord. Wentel de kroketjes door de bloem, vervolgens door het eiwit en als laatste door het paneermeel.
 6. Verhit de olie in een pan met dikke bodem tot 180 graden (of gebruik een frituurpan). Frituur de kroketjes met 4 tot 6 tegelijk goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*