Aardappelpannenkoekjes met gerookte zalm

Aardappelpannenkoekjes met gerookte zalm

Dit is eigenlijk meer een brunchgerechtje of een voorafje. Maar mijn lief en ik hebben deze aardappelpannenkoekjes met gerookte zalm en een salade gewoon als lichte avondmaaltijd gegeten. En wie mij volgt weet dat mijn lief eigenlijk keto eet, maar we hebben besloten dat hij af en toe toch koolhydraten mag. Keto koken vind ik behoorlijk beperkend, geen brood, rijst, pasta, aardappels, fruit, alcohol, suiker etc. En lief zat toch al niet in een ‘ketose’ omdat hij nog wel eens een koekje eet of op zaterdag een biertje of een bodempje whisky lust đŸ˜‰ Dus gaan we nu meer voor koolhydraatarm en niet meer zo strak gericht op keto.

En ik moet ook opbiechten: toen ik dit gerecht op mijn planning zette, waren lief en ik even niet ‘on speaking terms’ en schrapte ik alle koolhydraatarme recepten op de planning. Maar gelukkig is het goedgekomen ❤️

Aardappelpannenkoekjes

Dus… toen mijn lief en ik besloten toch samen verder te gaan, had ik mijn weekplanning al klaar en de meeste boodschappen gedaan. Ik vertelde hem over deze aardappelpannenkoekjes en hij dacht dat het een soort rösti’s of Reibekuchen waren. Maar dat zijn deze niet. Deze hebben meer wat weg van blini’s maar zijn toch ook weer anders. Blini’s zijn meestal iets groter dan poffertjes en worden niet met aardappel gemaakt maar van gistdeeg. Deze aardappelpannenkoekjes zijn meer ter grootte van een kleine tortilla en worden gemaakt van aardappel, bloem, eieren en bakpoeder. Hiervoor kook je ongeveer 250 gram aardappels niet te gaar in de schil. Daarna de schil eraf pellen en raspen tot je 150 gram hebt.

Ingrediënten

  • Voor de aardappelpannenkoekjes:
  • 150 gr gekookte aardappel (zie tip boven)
  • 140 gr bloem
  • 2 eieren
  • 1 el bakpoeder
  • 1 el gehakte dille
  • 2 bosuitjes
  • 200 ml melk
  • Neutrale olie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Verder nodig:
  • 200 gr gerookte zalm
  • ½ komkommer
  • 1 rode ui
  • ½ venkel
  • Handje rucola
  • Paar takjes dille
  • Bekertje zure room
  • Extra vergine olijfolie
  • Versgemalen peper
  • Materialen: rasp, 2 kommen, garde, koekenpan, spatel, aluminiumfolie

Aan de slag!

  1. Rasp de aardappels fijn tot je 150 gram hebt. Hak dille fijn tot je ca. 1 eetlepel hebt en snijd de bosuitjes fijn.
  2. Zeef de bloem in een kom, breek de eieren erbij en voeg de melk toe. Klop met een garde tot er geen klontjes meer zijn. Meng er vervolgens bakpoeder, aardappel, dille en bosuitjes door en breng op smaak met zout en peper. Zet opzij.
  3. Halveer de komkommer in de lengte en schraap de zaadjes eruit. Halveer ook de ui (en de venkel). Schaaf deze drie flinterdun met een mandoline. Hak de rucola grof. Meng komkommer, ui, venkel en rucola in een kom met wat extra vergine olijfolie.
  4. Verhit een beetje olie in een koekenpan en maak met behulp van een soeplepel (niet helemaal vol) 2 aardappelpannenkoekjes. Zodra je kleine bubbeltjes bovenop ziet verschijnen, dan met een spatel omdraaien en nog ca. een minuut bakken. Schep uit de pan en houd warm onder aluminiumfolie. Herhaal nog 3 keer.
  5. Verdeel de aardappelpannenkoekjes over borden of een serveerschaal. Verdeel de zure room, gerookte zalm met de salade erover en garneer met nog wat extra dille. Maal er tot slot nog wat peper over.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*