Aardappelpuree met 6 variaties

Aardappelpuree met 6 variaties

Een aardappel is maar een aardappel. Gewoon gekookt niet echt bijzonder en vaak nogal smakeloos. Maar deze nationale groente – of eigenlijk knolgewas – is desalniettemin zo ontzettend veelzijdig! Voor gekookte aardappels mag je mij overslaan, maar maak er iets anders van en je hebt me. Patat, geroosterd in de oven, gebakken in wat olie of boter, gepoft, zelfgemaakte chips, puree, ik vind het allemaal even lekker! Een met de laatste, puree, kun je ook weer zo veel kanten mee op. Aan een basic puree kun je allerlei andere lekkere ingrediënten toevoegen, zoals kaas, tuinkruiden, pastinaak en wat jouw fantasie maar toelaat. Dit recept is voor een basis aardappelpuree en daarbij verschillende varianten. Daarbij een opmerking: zorg dat je een pureeknijper of passe-vite (roerzeef) hebt, want een heerlijk smeuïge puree hoort zonder klontjes te zijn en dat bereik je niet met enkel een stamper.

Ingrediënten

  • 800 gr kruimige aardappels, in stukken
  • 50 gr boter
  • 200 ml warme melk
  • Snufje nootmuskaat
  • Zout en witte peper

Aan de slag!

  1. Kook de aardappels in een ruime pan met gezouten water in 20 minuten gaar. Giet af en laat een paar minuten droogstomen.
  2. Pureer de aardappels met behulp van een pureeknijper of passe-vite.
  3. Voeg de boter toe en beetje bij beetje al roerende de melk tot je een ‘zalvige’ puree hebt. Het kan zijn dat je niet alle melk nodig hebt.
  4. Breng de puree op smaak met nootmuskaat, zout en peper.

Variaties

Met tuinerwten
Neem 450 gr diepvries tuinerwten en kook deze in 7 minuten in gezouten water beetgaar. Schep de erwten door de puree of stamp ze mee.

Met pastinaak
Vervang 300 gr aardappels voor in stukjes gesneden pastinaak en kook deze met de aardappels mee. Maak verder zoals de basic puree af.

Met knolselderij
Zie met pastinaak. Vervang pastinaak voor knolselderij.

Met bosui
Snijd 2 bosuitjes in dunne ringetjes en schep deze door de puree.

Met kaas
Neem 150-200 gr geraspte belegen kaas en roer door de warme puree tot de kaas gesmolten is.

Met tuinkruiden
Maak de puree en roer op het laatst 1 eetlepel fijngehakte peterselie, 1 eetlepel fijngehakte bieslook en een halve eetlepel fijngehakte selderij erdoor.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*