Aardappelsalade met gerookte forel en harissa

Aardappelsalade met gerookte forel en harissa

Toen ik mijn weekplanning maakte, bedacht ik deze aardappelsalade met gerookte forel en harissa vooral omdat ik nog een half zakje krieltjes in huis had en nog wat cherrytomaatjes die beiden op moesten. Toen was er wel al sprake van dat we deze week nog een Indian Summer zouden krijgen maar niet dat het vandaag zelfs tropisch warm zou worden. Ik ben dus echt heel blij dat ik vandaag geen warme maaltijd, maar lekker nog een keer een maaltijdsalade op het menu heb staan!

Aardappelsalade van krieltjes

Als ik een aardappelsalade echt als maaltijdsalade maak, dan gebruik ik het liefst nieuwe oogst krieltjes. Dus de echte krieltjes in schil en niet de minikrieltjes uit de koeling. Dat zijn namelijk helemaal geen krieltjes maar gewoon gesneden aardappels. Ik las dat een tijdje terug op het AD. Echte krieltjes zijn weliswaar ook klein, maar toch een stuk groter dan de minivariant. Nieuwe oogst krieltjes zijn lekker stevig en hebben een dunne, gladde schil zonder pitten en plekjes waardoor je ze gewoon met schil en al kunt bereiden. Zijn ze niet meer verkrijgbaar, dan gebruik ik voor een aardappelsalade altijd een goede vastkokende aardappel want als je kruimige aardappels gebruikt, wordt het snel papperig als je het omschept met dressing.

Ingrediënten

  • 300 gr krieltjes of vastkokende aardappels
  • 250 gr gerookte forel filets
  • 125 gr cherrytomaatjes
  • 2 bosuitjes
  • 1 el harissa
  • 5 el crème fraîche
  • Sap van een halve citroen
  • Gemengde sla
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Optioneel: croutons (recept) en/of pitten(mix)

Aan de slag!

  1. Krieltjes gewoon heel laten en in de schil beetgaar koken. Gewone aardappels schillen als ze plekken en pitten hebben en in stukjes snijden. Giet af en laat uitdampen. Krieltjes halveren.
  2. Snijd ondertussen de tomaatjes in kwarten en de bosuitjes in ringetjes. Pluk de forel in stukjes.
  3. Meng in een kom de crème fraîche met de harissa en citroensap en breng op smaak met zout en peper. Schep de aardappels, tomaatjes en bosuitjes erdoor.
  4. Verdeel wat sla over borden, daarover de aardappelsalade en tot slot de gerookte forel. Garneer optioneel met croutons en/of pitten voor een lekkere crunch.

Meer salades met aardappel:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*