
Aardappelsalade zonder mayonaise
Een echte Duitse kartoffelsalat is simpel en bevat geen opsmuk. Gewoon aardappels met twee à drie extra ingrediënten en een dressing. Sehr einfach! Aardappelsalade wordt door heel Duitsland gegeten, maar er zijn vele varianten afhankelijk van de streek. In ieder geval wordt voor de salade overwegend vastkokende aardappels gebruikt omdat deze niet uit elkaar vallen tijdens het mengen van de ingrediënten. En sowieso zijn er twee basisvarianten: met olie en azijn en met mayonaise. Soms wordt mayonaise vervangen door magere yoghurt, als ‘slankere’ variant.
In het Noorden van Duitsland wordt meestal mayonaise gebruikt en worden de aardappels vaak al een dag van te voren gekookt zodat ze na een nachtje in de koelkast meer stevigheid hebben. In het zuiden van Duitsland gebruiken ze eerder olie en azijn en worden de aardappels meestal lauwwarm verwerkt omdat de smaak van de dressing dan beter in de aardappels trekt.
Aardappelsalade is lekker als bijgerecht als je eens een keer iets anders wilt doen met aardappel, maar het is ook een prima buffetgerecht en uiteraard mag het niet ontbreken bij een barbecue!
Ingrediënten
- 1 kg vastkokende aardappels
- 1 el karwijzaad
- 4 middelgrote zure augurken, in plakjes
- 1 grote rode ui, fijngesnipperd
- Paar takjes platte peterselie of sprietjes bieslook, fijngesneden
- 2 tl middelscherpe mosterd
- 2 tl suiker
- 100 ml nat van de augurken
- 50 ml witte wijnazijn
- 100 ml arachide- of zonnebloemolie
- Zout en versgemalen peper
Aan de slag!
- Boen de aardappels schoon en kook ze in de schil gaar met een eetlepel zout en het karwijzaad. Giet af en spoel ze af onder koud stromend water. Laat ze iets afkoelen. Pel ze lauw en snijd ze in schijfjes.
- Klop ondertussen in een schaal een dressing van de olie, azijn, nat van de augurken, mosterd en suiker. Breng op smaak met zout en peper.
- Voeg de lauwe aardappels, augurk en ui toe aan de dressing en schep voorzichtig om zodat de aardappelschijfjes zo heel mogelijk blijven.
- Zet de salade minstens 3 tot 4 uur afgedekt in de koelkast zodat de dressing goed in de aardappels kan trekken. Nog beter is een hele nacht.
- Garneer de aardappelsalade vlak voor het serveren met de peterselie of bieslook.