Aardappelsoep met cheddar en ham

Aardappelsoep met cheddar en ham

Met herfstig weer vind ik een lekkere kom goed vullende soep altijd heerlijk! Dus toen ik besloot om weer soep op het weekmenu te zetten, keek ik ook wat ik nog in huis had om te gebruiken. Sowieso heb ik altijd aardappels, ui, bouillonblokjes (in heel veel smaken), boter, bloem en melk in huis. Maar ik had ook nog ham, cheddar en een blikje maïs. Voor nog wat extra groente heb ik winterwortel toegevoegd. En zo ontstond deze lekker stevige aardappelsoep!

Klik hier voor meer stevige soeprecepten!

Ham en cheddar in de aardappelsoep

Zoals gezegd had ik nog wat ham in huis, gewoon plakjes achterham die ik op crackers of brood doe. Ik heb dit in reepjes gesneden voor als topping op de aardappelsoep. Je kan echter ook hamblokjes gebruiken voor meer bite, of bak rauwe ham krokant en verkruimel dat over de soep. Ook cheddar heb ik vrijwel altijd in huis omdat ik dat veel gebruik. Doorgaans een jonge cheddar die licht van kleur is. Denk dat deze soep nog lekkerder wordt als je een heel rijpe (oranje tot rood van kleur) gebruikt. Hou je het graag budget technisch laag, kies dan voor plakjes ‘cheddar’ smeltkaas die je kent van de cheeseburger. Overigens kun je natuurlijk ook gewoon andere kaas gebruiken zo lang deze maar wel goed smelt, dus niet te oud. Jong tot extra belegen werkt hier ook prima, of gruyère of emmentaler.

Ingrediënten

  • 2 grote aardappels
  • 1 winterwortel
  • 1 ui
  • 200 gr geraspte cheddar
  • Blikje maïs
  • 150 gr ham (zie tip boven)
  • 1 liter kippenbouillon
  • 500 ml melk
  • 60 gr boter
  • 30 gr bloem
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: zeef/vergiet, rasp, (soep)pan, sauspannetje, garde

Aan de slag!

  1. Schil de aardappels en wortel en snijd ze in blokjes. Wortel kleiner dan aardappel. Snipper de ui. Laat de maïs uitlekken en rasp de cheddar.
  2. Doe de aardappel, wortel, ui en kippenbouillon in een (soep)pan en breng aan de kook. Verlaag het vuur een laat ca. 15 minuten zachtjes pruttelen tot de aardappels zacht zijn.
  3. Smelt ondertussen in een sauspannetje de boter en roer met een garde de bloem erdoor. Laat ca. 2 minuten al roeren garen. Roer vervolgens beetje bij beetje de melk erdoor. Blijf roeren tot de bechamel wat is ingedikt. Roer de bechamel door de soep.
  4. Voeg vervolgens de cheddar toe aan de soep en roer tot het gesmolten is. Al de soep heel erg dik is, dan nog wat extra bouillon toevoegen. Proef en breng op smaak met zout en peper.
  5. Roer tenslotte de ham en de maïs door de aardappelsoep en laat nog even doorwarmen.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*