Aardappelspiralen met dip

Aardappelspiralen met dip

Chips op een stokje! Deze aardappelspiralen kwam ik tegen in het maandelijkse receptenblaadje van de Dirk. En al hou ik niet van gekookte aardappels, ik ben wel dol op aardappelvariaties dus dit moest ik gewoon proberen. Het in spiraal snijden rond een sat├ęprikker is wel een gedoe. Ik hou van zelf alles met de hand snijden, ook al heb ik een keuken vol met hulpmiddelen. Voor de zekerheid heb ik het een paar dagen eerder eerst geprobeerd en het resultaat beviel me niet. Veel te dik, bij lange na niet zo mooi, regelmatig en flinterdun als op de foto in het blaadje. Na vier aardappels heb ik het opgegeven en gelijk een speciale spiraalsnijder besteld. Dat werkt echt perfect! (Zie onderaan. Ik heb de tweede, daar zitten ook vier metalen pennen bij). De mislukte aardappelspiralen heb ik overigens niet weggegooid. Ik heb ze alsnog ingesmeerd met olie en bestrooid met kruiden en specerijen, daarna in stukjes gesneden en in de oven geroosterd. Hieronder de mislukte spiralen, op de foto bovenaan de wel perfect gelukte spiralen dankzij de snijder ­čśÇ

Kruiden en specerijen

In het recept van de Dirk gebruiken ze een zakje Silvo schriracha kruiden voor vier aardappelspiralen. Ik heb dat opgezocht en op zich is er niets mis mee. Geen E-nummers en geen kunstmatige kleur- en smaakstoffen. Maar… wel 21 procent zout! Dat vind ik behoorlijk veel. En daarnaast ook nog suiker, wat ik onnodig vind. Maak liever zelf een mengsel van gedroogde kruiden en specerijen met eventueel een snufje zout. Ik heb zelf mijn eigen Mexicaanse kruiden/specerijenmengsel gebruikt. Daarin zit nog geen 4 procent zout op een heel potje voor meerdere keren gebruik (in totaal ruim 25 theelepels mix).

Tot slot: gebruik hiervoor mooie aardappels zonder uitlopers en plekjes. Heb je nog aardappels liggen die niet zo mooi zijn, schil ze dan eerst zodat je ziet waar de slechte plekken weggesneden moeten. Mijn voorkeur gaat echter uit naar een iets duurdere (nieuwe) aardappel die je niet hoeft te schillen want de schil geeft nog een extra krokant randje. En gebruik kleine aardappels anders passen de spiralen niet op het stokje. Bovendien zijn kleintjes sneller gaar en krokant.

Enneh… laat je voor de dip niet afschrikken door een hele bol knoflook. Door het poffen wordt de smaak heel mild.

Ingredi├źnten

 • 1 aardappel per persoon
 • Kruiden/specerijen naar wens
 • 150 gr Griekse of Turkse yoghurt
 • 1 bol knoflook
 • ┬Ż bakje bieslook
 • Zonnebloemolie
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: sat├ępennen/prikkers, bakpapier, aluminiumfolie, bakkwastje

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Hak de bieslook fijn.
 2. Boen de aardappels goed schoon onder koud stromend water of schil ze. Steek ze in de lengte op een sat├ęprikker.
 3. Snijd het bovenste kapje van de bol knoflook zodat de teentjes een stukje zichtbaar zijn. Schillen is niet nodig. Wikkel de bol in aluminiumfolie en pof 45 minuten in de oven. (Je kunt de knoflook poffen en de dip maken natuurlijk ook al eerder op de dag doen).
 4. Ondertussen snijd je de aardappels in spiralen. Met een spiraalsnijder, of als je het toch zelf wilt proberen: leg een aardappel op een snijplank en zet iets onder de bovenkant een scherp mes een beetje schuin in de aardappel tegen de prikker aan. Draai de aardappel onder het mes door in een spiraalvorm rond de prikker en zorg dat het mes constant tegen de prikker blijft. Trek nu langs de prikker de schijfjes voorzichtig uit elkaar zodat de spiraalvorm zichtbaar wordt. Herhaal met de overige aardappels.
 5. Bestrijk de aardappelspiralen rondom met wat olie en bestrooi ze met kruiden/specerijen en eventueel wat zout. Leg ze in de oven bij de knoflook en bak ze in ca. 25 minuten goudbruin en knapperig. De knoflook moet sowieso na 45 minuten uit de oven, ook als de aardappelspiralen nog niet klaar zijn.
 6. Verwijder de folie van de knoflook en laat iets afkoelen. Druk de teentjes eruit en wrijf ze met wat zout fijn.
 7. Meng in een schaaltje de yoghurt met de bieslook en knoflook en breng op smaak met wat zout en peper. Verdun eventueel met wat water als de dip heel dik is.
 8. Serveer de aardappelspiralen met de dip.

[bol_product_links block_id=”bol_5d00ed780afdd_selected-products” products=”9200000056600560,9200000098890394,9200000087728810,9200000107034461″ name=”potato twister” sub_id=”potato twister” link_color=”E6007E” subtitle_color=”3F3F3E” pricetype_color=”3F3F3E” price_color=”D94460″ deliverytime_color=”ACBB51″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”0″ admin_preview=”1″]

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*