Aardappelwedges in kaassaus met groene chilipeper

Aardappelwedges in kaassaus met groene chilipeper

Snack time! Het is vrijdag en voor mij betekent dat meestal comfort of snack food. Dan eet ik ook wat later en ga ik lekker snacken terwijl ik tv kijk. Vandaag zijn dat aardappelwedges uit de oven met een kaassaus met groene chilipeper. Overigens geen eigen verzinsel; ik kwam op Facebook hiervan een video van Tastemade tegen en  het water liep me in de mond. Vandaar dat ik het op mijn to-do lijstje heb gezet. Mijn schaaltje op de foto is overigens een gehalveerd recept, hieronder staan de hoeveelheden voor vier personen.

Aardappelwedges

Voor de aardappelwedges in dit gerecht gebruik je een vastkokende aardappel omdat je ze eerst voorkookt en daarna nog roostert in de oven. Deze blijven wat steviger. Kruimige aardappels kan wel, maar kook ze dan niet helemaal gaar want anders gaan ze uit elkaar vallen als je ze omschept in het bakblik. Omdat je de aardappels in de schil laat, kies dan ook voor een wat betere kwaliteit met een gladde schil zonder plekjes, pitten en zeker geen uitlopers. De budgetknallers onder de naam ‘tafelaardappels’ vind ik zelf hiervoor niet geschikt omdat deze vaak al oud zijn en veel plekken en pitten hebben. Prima als je ze toch gaat schillen, maar niet om met schil te gebruiken.

Wat betreft de groene chilipeper: ik heb hiervoor zo’n heel grote lichtgroene peper gebruikt die je in de Turkse supermarkt koopt. Deze zijn niet heel erg pittig. Maar je kan natuurlijk ook jalapeño gebruiken, vers of uit een potje, groene rawits als je van heel pittig houdt of gewoon een rode peper. Pepers kun je overigens heel goed invriezen. Ik koop dan altijd in de Turkse supermarkt een grote zak.

Ingrediënten

  • 1 kilo aardappels vastkokend
  • 1 tl (gerookt) paprikapoeder
  • 1 grote groene chilipeper
  • 1 el tomatenpuree
  • 150 gr geraspte kaas
  • 20 gr boter
  • 40 gr bloem
  • 200 ml melk
  • 75 ml crème fraîche
  • 3 el olie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: kookpan, vergiet, bakblik, steelpannetje, ronde middelhoge ovenschaal

Aan de slag!

  1. Breng een pan water aan de kook.
  2. Boen ondertussen de aardappels schoon en verwijder pitten en plekjes. Snijd ze in 8 partjes per aardappel. Kook de aardappelwedges gaar, giet af in een vergiet en laat uitlekken.
  3. Snipper ondertussen de chilipeper heel fijn, naar wens met of zonder zaden en zaadlijsten.
  4. Verwarm de oven voor op 220 graden of 200 hete lucht en doe de aardappelwedges in een bakblik. Schep ze om met de olie, paprikapoeder en zout en peper. Zet ca. 30 minuten in de oven tot ze krokant zijn.
  5. Terwijl de aardappelwedges bakken, maak je de kaassaus. Smelt hiervoor de boter in een steelpannetje op matig vuur. Voeg de bloem toe en bak al roerend met een garde ca. 2 minuten tot het gaar en licht gekleurd is. Voeg vervolgens beetje bij beetje al roerend de melk toe tot de roux is ingedikt. Roer vervolgens de crème fraîche erdoor. En daarna tomatenpuree, twee derde van de chilipeper en 100 gram van de kaas. Roer tot de kaas gesmolten is.
  6. Vet een middelhoge ronde ovenschaal licht in en verdeel de helft van de overgebleven kaas over de bodem. Verdeel de aardappelwedges opstaand van buiten naar binnen over de schaal. Schenk voorzichtig de kaassaus ertussen. Top met de rest van de kaas en chilipeper en zet de schaal 15 minuten in de oven op 190 graden of 170 hete lucht.

Ook lekker:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*