Adana kebab

Adana kebab

Adana kebab is een spies van pittig gegrild gehakt uit, zoals de naam al zegt, de stad Adana, de vijfde grote stad van Turkije. Het wordt doorgaans gemaakt van lamsgehakt en soms kalfsgehakt, maar je kunt ook gewoon rundergehakt gebruiken. Met lamsgehakt is echter wel het lekkerst vanwege de uitgesproken smaak van lamsvlees. Het pittige komt van de pul biber, wat Turkse gemalen rode peper is. Het is wat grover dan cayennepeper en ook iets pittiger. Je kunt dit in een Turkse winkel kopen, maar als je het niet kunt vinden kun je ook gewoon cayennepeper gebruiken. Traditioneel wordt Adana kebab geserveerd op heel plat Turks brood, platter dan het ronde Turkse brood zoals je overal ziet. Maar je kunt het ook in eens stuk van dat dikkere Turkse brood doen of wikkelen in een dürüm (een soort tortilla). Een recept voor in de pan gebakken plat brood vind je hier. De kebab combineert heerlijk met sumak uien en cacık. Oh, en niet te vergeten: je kunt de kebab ook grillen op de barbecue. Traditioneel worden ze namelijk boven houtskool gegrild!

Ingrediënten

 • 600 gr lams- of rundergehakt
 • 1 kleine ui, geraspt
 • 1 kleine puntpaprika, gepureerd
 • ½ el gemalen koriander
 • ½ el gemalen komijn
 • 2 tl pul biber of cayennepeper
 • 15 gr boter, in kleine stukjes
 • 1 tl zout
 • Zwarte peper uit de molen
 • 1 tl zonnebloemolie
 • Materialen: kom, 4 lange barbecuespiesen, vershoudfolie, grillpan

Aan de slag!

 1. Doe alle ingrediënten behalve zwarte peper in een kom en kneed het geheel goed door elkaar. Proef en voeg eventueel nog wat zout toe. Je kunt ook nog wat zwarte peper toevoegen, maar op zich is dat niet nodig omdat het vlees al pittig is van de pul biber.
 2. Verdeel het gehaktmengsel in 4 gelijke stukken en vorm er rondom een spies langwerpige, platte schijven van ca. 15 bij 5 cm van.
 3. Leg ze op een bord afgedekt met vershoudfolie en zet 2 uur in de koelkast. Zo worden ze wat steviger en kunnen de smaken goed mengen.
 4. Verhit de grillpan en bestrijk met een beetje olie.
 5. Gril de kebabs in ca. 15 minuten bruin en gaar met mooie grillstrepen en keer ze daarbij regelmatig om.
 6. Haal voor het serveren de spies uit de kebab.

[bol_search_form limit=”4″ block_id=”bol_57d92d8b70111_search-form” cat_id=”11764″ cat_select=”0″ default_search=”grillpan” name=”grillpan” sub_id=”” link_color=”E6007E” subtitle_color=”3F3F3E” pricetype_color=”3F3F3E” price_color=”D94460″ deliverytime_color=”ACBB51″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”500″ cols=”2″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Advertentie
 

5 Comments

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*