Adobo kip met paksoi en rijst

Adobo kip met paksoi en rijst

Zo, de feestdagen hebben we weer achter de rug, terug naar normaal. Hoewel, we zitten nog steeds in een lockdown maar in ieder geval terug naar normaal wat eten betreft. Ik moet er na de feestdagen altijd weer een beetje inkomen en dan moet het eten vooral niet te moeilijk zijn. Adobo kip met paksoi en rijst is lekker makkelijk en klaar in een half uur!

Adobo kip

Adobo komt van de Filipijnen. De naam komt van het Spaanse ‘adobar’ wat staat voor marinade of saus. Het is een kookmethode waarin groenten, vlees of vis wordt gegaard in een saus van sojasaus, knoflook, azijn, zwarte peperkorrels en laurier. Het wordt zo’n beetje beschouwd als het onofficiële nationale gerecht van de Filipijnen. Ik heb in dit geval kip en paksoi gebruikt maar in de basis kun je uiteraard eindeloos variëren met proteïnen en groenten. Meer over adobo lees je hier.

Ingrediënten

  • 2 kipdijfilets
  • 150 gr rijst
  • 1 paksoi
  • 2 bosuitjes
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 grote groene peper
  • Paar takjes platte peterselie
  • 1 tl zwarte peperkorrels
  • 1 laurierblaadje
  • 100 ml sojasaus
  • 100 ml rijstazijn
  • 2 el lichtbruine basterdsuiker
  • 2 el neutrale olie
  • Versgemalen zeezout
  • Materialen: kookpan, vershoudfolie, hapjespan

Aan de slag!

  1. Kook de rijst gaar, giet af en laat met het deksel op de pan droogstomen. Tussendoor een keer omscheppen.
  2. Sla ondertussen de kipdijfilets platter tussen 2 laagjes vershoudfolie en maal er wat zout over. Snijd de knoflook in plakjes, de paksoi grof, de bosui in ringetjes en hak de groene peper fijn, naar wens met of zonder zaden en zaadlijsten. Kneus de peperkorrels.
  3. Verhit de olie in een hapjespan en bak de kip in ca. 4 minuten per kant. Voeg de knoflook, groene peper, laurier en peperkorrels toe en bak ca. een minuut mee.
  4. Voeg sojasaus, azijn en basterdsuiker toe en breng zachtjes aan de kook. Verlaag het vuur en laat ca. 5 minuten zachtjes sudderen. Voeg de paksoi toe en laat even meesudderen tot het wat zachter is maar nog wel knapperig.
  5. Verdeel de rijst over borden met daarop de kip en paksoi, schep er wat van de adobo saus over en garneer met bosui en peterselie.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*