Ajvar (saus van paprika en aubergine uit de Balkan)

Ajvar (saus van paprika en aubergine uit de Balkan)

Paprika, ik hou er niet van. En toch heb ik ajvar gemaakt, een dikke saus – of eigenlijk meer een puree – uit de Balkan op basis van paprika en aubergine. Dit lust ik dan weer wel omdat de paprika gemengd is met aubergine en andere smaakmakers. Ik maakte het overigens met puntpaprika’s want die vind net wat lekkerder dan gewone rode paprika. Als ik al paprika gebruik, dan altijd deze. De ajvar heb ik trouwens gemaakt┬ávoor bij een pita met cevapcici, waarbij ajvar traditioneel wordt gegeten.

Ingredi├źnten

 • 2 aubergines
 • 4 rode (punt)paprika’s
 • 3 teentjes knoflook
 • 1 grote rode peper
 • 2 el witte wijnazijn
 • Zonnebloemolie
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: bakpapier, grote plastic zak, kom, staafmixer, (weck)potje(s) max. 1 uur van tevoren gesteriliseerd

Aan de slag!

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
 2. Prik met een vork rondom gaatjes in de aubergines en leg ze samen met de paprika’s op de bakplaat. Schuif de plaat in het midden van de oven en bak tot de paprika’s blaren en zwart blakeren. Stop de groenten direct uit de oven in een plastic zak, blaas op en knoop dicht. Laat minstens 10 minuten liggen. Hierna kun je heel gemakkelijk de velletjes eraf halen. Bij de aubergine kan dat overigens gelijk al maar het is net zo makkelijk om ze ook even af te laten koelen in de zak. Vang het vocht van de paprika’s op, dit gebruik je ook bij het inkoken.
 3. Hak de knoflook fijn. Verwijder de zaden en zaadlijsten van de peper en hak fijn. Of laat zitten als je van pittig houdt.
 4. Verwijder de zaden en zaadlijsten van de paprika’s en snijd ze samen met de aubergine in stukken. Doe dit samen met de knoflook en rode peper in een kom en pureer het geheel met de staafmixer. Pureer het niet te fijn, de ajvar mag nog wat textuur houden.
 5. Verwarm een laagje olie in een hapjespan en fruit het mengsel aan. Voeg de azijn toe e het opgevangen vocht van de paprika’s toe en breng flink op smaak met zout en peper. Laat het geheel zonder het deksel op de pan ca. een uur op laag vuur zachtjes indikken. Roer regelmatig. Proef en breng eventueel nog wat hoger op smaak met zout en/of peper.
 6. Doe de warme ajvar over in gesteriliseerde (weck)potjes en laat deze op de kop afkoelen.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*