Aligot – aardappelpuree met heel veel kaas

Aligot – aardappelpuree met heel veel kaas

Aardappelpuree met wat kaas erdoor kennen we allemaal wel. Maar aligot is een heel ander verhaal! Hier gaat namelijk heel veel kaas in waardoor het een soort combinatie is van aardappelpuree en kaasfondue. Heel smeuïg en je moet er echt draden van kunnen trekken. Aligot is een Frans gerecht uit L’Aubrac, een regio in het Zuiden van het Centraal Massief, dat deels in de Auvergne en deels in de Languedoc ligt. Aligot werd oorspronkelijk in het klooster van Aubrac geserveerd aan pelgrims die onderweg waren naar Santiago de Compostella. Tegenwoordig is het in de regio vaak hét gerecht op dorpsfeesten en is het ook te koop op markten. Traditioneel wordt het gegeten met verse worst (saucijsjes) of geroosterd varkensvlees.

Welke kaas voor aligot?

In elk deel van de Aubrac gaat men voor hun eigen streekkaas, wat meestal een ’tomme’ is, zoals Tomme fraîche (Tomme de Laguiole of Tomme d’Aubrac) of Tomme d’Auvergne. Kun je dat niet vinden dan is Gruyère een prima alternatief, maar ook een Hollandse Kernhem leent zich goed voor aligot. Oh, en gebruik echt roomboter en niet margarine en gewoon volvette slagroom en geen kookzuivel. anders mis je echt dat lekker romige!

Ingrediënten

 • 1 kg kruimige aardappels
 • 400 gr kaas (zie hierboven)
 • 3 teentjes knoflook
 • 100 gr echte boter (roomboter)
 • 250 gr room (+extra room of melk)
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: kookpan, rasp, kom en garde, klein pannetje, stamper of een pureeknijper

Aan de slag!

 1. Schil de aardappels, snijd in stukken en kook ze in gezouten water gaar. Giet af en laat even met het deksel op de pan droogstomen.
 2. Zodra je de aardappels hebt opgezet, ga je gelijk verder. Rasp de kaas en smelt de boter in een pannetje. Zodra de boter gesmolten is, doe je de knoflook uit de pers erbij. Laat een minuut meewarmen en doe het vuur uit.
 3. Stamp/prak de aardappels tot puree. Het mag geen stukjes meer bevatten! Roer de boter erdoor en vervolgens geleidelijk de room tot de aardappelpuree zalvig is.
 4. Zet de pan op heel laag vuur en roer geleidelijk de kaas erdoor. Voeg eventueel extra room of melk toe als de puree nog wat te droog en dik blijft. Als het mengsel elastisch en draderig is, is de aligot klaar.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*