Alioli (aïoli - knoflooksaus of mayonaise)

Alioli (aïoli – knoflooksaus of mayonaise)

Alioli is een knoflooksaus die zijn oorsprong kent in het Spaanse Catalonië. Het woord alioli komt uit het Catalaans, en is een samentrekking van de woorden voor knoflook en olie: all i oli. In Nederland wordt het vaak als aïoli geschreven. Dit is echter de Franse spelling. Kennen wij dit als een knoflookmayonaise, de oorsprong is echter heel anders!

Alioli is eigenlijk geen mayonaise

Alioli kennen wij als een knoflookmayonaise maar dat is het oorspronkelijk niet. Van origine is het in een vijzel met grof zout fijngewreven knoflook waaraan beetje bij beetje olijfolie wordt toegevoegd tot een consistent geheel. Er wordt dus geen eidooier aan toegevoegd zoals bij mayonaise. Maar omdat het vrij lastig is om de knoflooksaus te binden wordt, zoals in de Franse keuken (aïoli), een eidooier gebruikt om de juiste consistentie te bereiken en zo krijg je dus een mayonaise.

Mayonaise maken is niet extreem moeilijk, maar ook weer niet heel gemakkelijk omdat het snel kan schiften als je teveel olie te snel toevoegt. Het resultaat is dan een waterig sausje waar je echt niets mee kunt (behalve alsnog kant-en-klare mayonaise toevoegen). Maar gelukkig is er ook nog de staafmixermethode, dan gaat het nagenoeg nooit mis.

[ingredients title=”Ingrediënten”]

  • 1 eidooier, op kamertemperatuur
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 250 ml neutrale olijfolie (geen extra vergine!)
  • Citroensap
  • Snufje zout
  • Hulpmiddelen: staafmixer, hoge maatbeker

[/ingredients]

[directions title=”Aan de slag!”]

  1. Wrijf op een snijplank de gehakte knoflook met de vlakke kant van je koksmes (of bolle kant van een lepel) en wat zout zeer fijn.
  2. Doe de knoflook, het eigeel en de olijfolie in de maatbeker.
  3. Zet de staafmixer op de bodem, zet ‘m aan op turbostand en trek de staafmixer langzaam omhoog. Je ziet de mayonaise direct ontstaan. Zodra het de juiste dikte heeft, zet je de mixer direct uit.
  4. Breng de alioli op smaak met citroensap en eventueel nog wat zout.

[/directions]

Durf je het niet aan om het zelf te maken of lukt het gewoon echt niet, dan kun je ook nog een heel snelle en foolproof alioli maken. Neem dan gewoon 6 el echte mayonaise (bijvoorbeeld Hellmann’s) en meng dit met uitgeperste knoflook en wat zout. Laat een uurtje staan zodat de knoflook goed in de mayonaise kan trekken.

Advertentie

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *