Alles uit de oven: kabeljauw, wortel en aardappeltjes

Alles uit de oven: kabeljauw, wortel en aardappeltjes

Vorige week heb ik weer eens coleslaw gemaakt en voor de wortel daarin koop ik dan altijd een zak winterwortelen. Er blijft dan echter veel over en daarvoor bedenk ik dan weer iets anders. In dit geval dus kabeljauw met geroosterde wortel en aardappeltjes. En het fijne hiervan: alles gaat lekker makkelijk de oven in! Met voorbereiding erbij staat dit in drie kwartier op tafel.

Alternatief voor kabeljauw

Kabeljauw is een vrij dure vis. Door overbevissing werd kabeljauw schaars en daardoor is er een visquota ingesteld waardoor deze vis relatief duur is geworden. Als alternatief kun je koolvisfilet gebruiken, dat is echt een stuk goedkoper en ook heel smakelijk. Je zou ook goedkope pangasius of tilapia kunnen gebruiken maar ik eet deze vissoorten niet. Er hangt nog teveel negativiteit rondom deze vissoorten want ze worden gekweekt in landen waar ze het niet zo nauw nemen met voedselveiligheid. Lees dit maar eens.

Ingrediënten

  • Voor de kabeljauw:
  • 4 kabeljauwfilets
  • 2 tl gedroogde dille
  • 1 tl uienpoeder
  • 2 tl gedroogde peterselie
  • 1 tl gedroogde bieslook
  • ¼ tl gemalen mosterdzaad
  • ½ tl sumac
  • 2 tl citroensap
  • Voor de wortel:
  • 2 à 3 winterwortelen
  • 1 citroen
  • 2 tl gemalen komijn
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 grote of 2 kleine uien
  • Voor de aardappeltjes:
  • 600 – 800 gr aardappelpartjes met schil
  • 2 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn
  • Overig:
  • Milde olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: bakpapier, rasp, 2 kommen

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Schil de wortelen en snijd ze in plakjes van 1,5 cm. Snijd de ui in dunne halve ringen. Rasp de schil van de citroen en pers de helft uit. Meng in een kom 3 eetlepels olie met het citroensap, komijn, knoflook uit de pers en wat zout en peper. Schep de wortel en ui erdoor.
  3. Ris de tijmblaadjes en de rozemarijnnaaldjes van de takjes. Hak de rozemarijn fijn. Meng in een kom 2 eetlepels olie met de tijm, rozemarijn en wat zout en schep de aardappelpartjes erdoor.
  4. Schep de wortel en aardappeltjes op de bakplaat, maar houd goed gescheiden. De kabeljauw moet er later nog bij. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en laat 20 minuten bakken.
  5. Ondertussen ga je verder met de kabeljauw. Dep de vis goed droog en maal er wat zout en peper over. Meng alle kruiden/specerijen en strooi erover. Besprenkel met olie en citroensap (je hebt nog een halve citroen over van de wortelen).
  6. Neem de bakplaat uit de oven en schep de wortelen en aardappeltjes om. Leg in het midden de kabeljauw erbij en bak nog 15 minuten.
  7. Verdeel de kabeljauw, wortel en aardappeltjes over borden en strooi de citroenrasp erover.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*