Amalfi spaghetti met ansjovis en citroen

Amalfi spaghetti met ansjovis en citroen

Amalfi spaghetti is eigenlijk een voorgerecht van enkel spaghetti met citroen en boter of olijfolie, en meestal ook een kruid zoals peterselie of een chilipepertje. Ik heb er ook nog knoflook, ansjovis, vissaus en Parmezaanse kaas aan toegevoegd om het wat completer te maken. Als je het kan vinden, gebruik dan Italiaanse vissaus (wel prijzig). Ik heb gewoon de Vietnamese gebruikt omdat ik dit toch al standaard in huis heb.

Amalfi spaghetti

Amalfi spaghetti is in het Italiaans ‘spaghetti al limone Amalfitano’. Dit betekent eigenlijk dat de citroen in dit gerecht van de Amalfi regio komt. De Amalfikust is staat bekend om de teelt van citroenen. Dit is een gebied waar de bodem, het klimaat, het water en de zee de beroemde citrusvruchten hun unieke en onnavolgbare kenmerken geven. Ze zijn ook zoeter dan andere citroenen. In de supermarkt kom je ze niet tegen maar online kun je ze bestellen of vraag het aan de groenteboer. De wat luxere groentezaken hebben ze nog wel eens. Uiteraard is citroen uit de supermarkt ook oké. Zorg wel dat de citroen altijd goed is schoongeboend. Ook biologische citroen want je weet nooit wie er met z’n handen aan heeft gezeten.

Ingrediënten

  • 350 gr spaghetti
  • Blikje ansjovis
  • 1 biologische citroen, schoongeboend
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 rode chilipeper
  • ½ bakje bladpeterselie
  • 2 el vissaus
  • 50 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • 120 ml neutrale olijfolie
  • Versgemalen zwarte peper
  • Materialen: fijne rasp, hapjespan, kookpan, vergiet

Aan de slag!

  1. Rasp de schil van de citroen en pers ‘m uit. Hak de knoflook, peterselie en chilipeper fijn. De peper naar wens met of zonder zaden en zaadlijsten afhankelijk van hoe pittig je het wilt. Snijd de ansjovis in stukjes. Gooi de olie uit het blikje niet weg.
  2. Verwarm de olie met die uit het blikje ansjovis in een hapjespan en bak de knoflook met de ansjovis en chilipeper 2 tot 3 minuten. Neem van het vuur en laat 15 minuten rusten zodat de knoflooksmaak goed in de olie kan trekken.
  3. Kook ondertussen de spaghetti in gezouten water beetgaar. Neem een kopje kookwater uit de pan, giet af in een vergiet, spoel met koud water en laat uitlekken.
  4. Zet de hapjespan weer terug op laag vuur en schep de spaghetti met peterselie, Parmezaanse kaas, vissaus, citroen rasp en sap door de olie en warm heel even door. Breng op smaak met peper en verdeel de Amalfi spaghetti over kommen of diepe borden.

Ook lekker met ansjovis:

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*