Andijviestamppot uit de oven met een Italiaanse twist

Andijviestamppot uit de oven met een Italiaanse twist

Eigenlijk ben ik niet zo’n fan van stamppot maar omdat het bij de winter hoort maak ik het wel zo nu en dan. En natuurlijk om liefhebbers die mijn site bezoeken een plezier te doen. Ik gruwel bijvoorbeeld echt van boerenkoolstamppot en ook rauwe andijviestamppot op z’n Hollands met een beetje azijn erdoor hoef je mij niet voor te schotelen. Andijvie lust ik echter wel, ook rauw. Als ik dan stamppot maak, dan verzin ik gewoon iets met smaken die ik lekker vind. Bijvoorbeeld met spinazie, zoete aardappel en krokante chorizo. Deze keer is het wel een andijviestamppot maar dan uit de oven en met een Italiaanse twist van salami, tomaat, ui, knoflook, oregano en een krokant korstje van Parmezaan.

Andijvie is superfood

Andijvie kun je met recht superfood noemen zo gezond is het. De groente staat echt bol van de vitaminen en mineralen. Vitamine K is het meest vertegenwoordig met maar liefst 192 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid per 100 gram. Vitamine K is nodig voor een goede bloedstolling en het speelt een rol bij de aanmaak van botten. Ook het percentage vitamine A (retinol) is zeer hoog (72% van de ADH). Verder zit er bijzonder veel vitamine B11 (foliumzuur) in andijvie. Daarnaast ook nog vitamine B1, B2, B3, B5, C en E. Ook mineralen zijn goed vertegenwoordigd, waaronder mangaan, koper, ijzer, kalium, zink, calcium, magnesium en fosfor. Meer over andijvie lees je hier.

Ingrediënten

  • 400 gr rauwe andijvie
  • 650 gr kruimige aardappels
  • 250 gr salami, heel
  • Handje cherrytomaatjes
  • Handje zongedroogde tomaatjes
  • 1 grote (rode) ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 volle tl gedroogde oregano
  • Paneermeel of panko
  • Stukje Parmezaanse kaas
  • 50 ml melk
  • Boter
  • Neutrale olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Optioneel: chilipeper
  • Materialen: kookpan, koekenpan, stamper, ovenschaal, fijne rasp

Aan de slag!

  1. Schil de aardappels en snijd ze in stukjes. Snijd de salami in blokjes en de ui in dunne halve ringen. Hak de knoflook en snijd de cherrytomaatjes in kwarten. Snijd de zongedroogde tomaatjes in reepjes.
  2. Kook de aardappels in gezouten water gaar.
  3. Verhit ondertussen een scheutje olie in een koekenpan en bak de ui en salami op matig vuur ca. 10 minuten. Voeg de laatste minuut de knoflook toe.
  4. Verwarm de oven voor op 200 graden of 180 hete lucht en vet een ovenschaal in.
  5. Giet de aardappels af en stamp ze met een klontje boter en de melk. Schep de andijvie, oregano, cherrytomaatjes, zongedroogde tomaatjes en het salami-uimengsel erdoor. Breng op smaak met zout en peper en eventueel wat chilipeper.
  6. Doe de andijviestamppot in een ovenschaal en druk aan. Strooi er paneermeel of panko over, dan nog wat geraspte Parmezaan en verdeel er wat klontjes boter over. Zet de schaal ca. 15 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin en krokant is.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*