Aspergeragout met zalm in pasteibakjes

Aspergeragout met zalm in pasteibakjes

Elk jaar wanneer witte asperges in het seizoen zijn, start ik steevast klassiek met ham, ei en boter en daarna aspergesoep. Maar daarna doe ik ook elk jaar weer iets anders ermee. Laatst nog in een pastasalade en deze keer aspergeragout met gerookte zalm in zelfgemaakte pasteibakjes.

Aspergeragout en pasteibakjes

Omdat witte asperges nu nog even in het seizoen zijn, heb ik deze gebruikt voor de aspergeragout. Maar uiteraard kan je buiten het seizoen ook groene gebruiken want die zijn jaarrond verkrijgbaar. Alleen hoef je groene asperges niet te schillen en ze hebben doorgaans een kortere kooktijd omdat ze dunner zijn. Je krijgt dan een minder sterke bouillon voor de roux. Ik adviseer om dan twee groentebouillonblokjes aan het kookwater toe te voegen. Zelf pasteitjes maken is trouwens helemaal niet zo moeilijk en heel leuk om te doen. Bovendien kun je ze dan wat groter maken want die uit de supermarkt vind ik eigenlijk gewoon te klein. Daar krijg je hooguit twee lepels ragout in. Tip: als je met bladerdeeg werkt, neem hiervoor dan uit de diepvries en werk met nog half bevroren bladerdeeg. Dat werkt veel strakker en makkelijker dan wanneer de plakjes volledig ontdooid zijn.

Ingrediënten

 • 500 gr witte asperges
 • 100 gr gerookte zalm
 • 4 pasteibakjes (recept)
 • 50 ml room
 • 2 el verse dille of 1 tl gedroogde
 • 25 gr boter
 • 2 el bloem
 • Versgemalen zeezout en zwarte peper
 • Materialen: kookpan, kleine braadpan
 • Materialen voor pasteibakjes: uitsteekrondjes 10 cm en 7 cm, bakpapier, kommetje

Aan de slag!

 1. Als je zelf de pasteibakjes maakt dan hiermee eerst beginnen volgens dit recept. Gebruik je kant-en-klare, dan oven voorverwarmen en bakken volgens aanwijzingen op de verpakking.
 2. Snijd de houtachtige onderkanten van de asperges en schil ze goed. Als ze heel dik zijn eventueel in de lengte halveren. Kontjes en schillen niet weggooien. Zalm in reepjes snijden en eventueel verse dille fijnhakken.
 3. Breng een grote pan water aan de kook met de kontjes en schillen en wat zout. Zodra het water kookt de asperges toevoegen. Laat ca. 8 minuten zachtjes koken. Neem de asperges uit de pan en snijd ze in stukjes van 1 cm. Neem 300 ml van het kookvocht uit de pan.
 4. Laat in een kleine braadpan de boter smelten zonder het te laten kleuren. Voeg de bloem toe en bak 2 minuten al roerend met een garde. Voeg al roerend aspergebouillon toe en laat zachtjes pruttelen tot een dikke saus. Roer de asperges, room, drie kwart van de zalm en dille erdoor en breng op smaak met zout en peper.
 5. Schep de aspergeragout in de pasteibakjes, garneer met de overgebleven zalm en eventueel nog een takje dille.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*