Asperges met ham, ei en gesmolten boter

Asperges met ham, ei en gesmolten boter

Het is weer het seizoen van witte asperges! Vandaag maakte ik het ‘witte goud’ weer op een klassieke manier met ham, ei en boter. En toen ik dit wilde delen op social media, zag ik tot mijn verbazing dat ik deze klassieke bereiding nog nooit online had gezet… Dus bij deze! Lekker met nieuwe oogst krielaardappeltjes!

Asperges

Zodra asperges in het seizoen zijn, maak ik ze de eerste keer altijd op deze manier. De tweede keer altijd aspergesoep. Als ik ze zo eet, dan heb ik het liefst altijd wat dunnere asperges omdat ik die lekkerder vind ‘wegslurpen’ 😉 In 500 gram heb je dan ongeveer een stuk of tien. Qua smaak maakt het overigens niet uit, alleen moet je heel dikke wel iets langer koken. In plaats van gesmolten boter is het overigens ook heerlijk om aspergesaus of botersaus erbij te serveren.

En als je bereid bent om wat te investeren, gebruik dan bij voorkeur een aspergepan. Deze is hoog en smal en heeft een mandje. Zo kun je de asperges rechtop koken en de kopjes buiten het water laten (die worden door stoom al gaar). Vervolgens kun je ze in het mandje uit laten lekken.

Ingrediënten

 • 500 gr witte asperges
 • 100 gr achterham, dikke plak
 • 2 eieren
 • 75 gr roomboter
 • 1 tl zout
 • Materialen: grote kookpan of aspergepan, kleine (steel)pannetje

Aan de slag!

 1. Schil de asperges dubbel vanaf het kopje. Je kunt zien wanneer ze goed geschild zijn want dan krijgen ze een parelmoerachtige glans. Snijd de houtachtige onderkanten eraf.
 2. Kook ondertussen de eieren hard en laat ze afkoelen in koud water. Snijd de ham in dunne reepjes.
 3. Breng in een grote kookpan of aspergepan water aan de kook. Voeg zodra het water kookt het zout en de asperges toe en laat 10 minuten zachtjes koken. Doe de hittebron uit en laat de asperges met het deksel op de pan 10 minuten nagaren.
 4. Smelt ondertussen de boter in een pannetje op heel laag vuur.
 5. Pel de eieren en prak ze grof in een schaaltje.
 6. Neem de asperges uit de pan en laat ze even op keukenpapier uitlekken.
 7. Verdeel de asperges over borden met daarover de hamreepjes en ei en schep er de gesmolten boter over.

Klik hier voor meer heerlijke recepten met asperges!

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*