Asperges met ham, ei en boter

Asperges met ham, ei en boter

Het is weer het seizoen van witte asperges! Vandaag maakte ik het ‘witte goud’ weer op een klassieke manier met ham, ei en boter. En toen ik dit wilde delen op social media, zag ik tot mijn verbazing dat ik deze klassieke bereiding nog nooit online had gezet… Dus bij deze! Lekker met nieuwe oogst krielaardappeltjes!

Kies voor zo dun mogelijke asperges. Dan heb je met 500 gram ongeveer 10 stuks. Ikzelf vind de dunnere lekkerder ‘wegslurpen’ 😉 Qua smaak maakt het overigens niet uit, alleen moet je heel dikke asperges wel iets langer koken. De dikke zijn doorgaans wel iets goedkoper. Ik gebruik die altijd voor aspergesoep, dan wordt het toch gepureerd.

En als je bereid bent om wat te investeren, gebruik dan bij voorkeur een aspergepan. Deze is hoog en smal en heeft een mandje. Zo kun je de asperges rechtop koken en de kopjes buiten het water laten (die worden door stoom al gaar). Vervolgens kun je ze in het mandje uit laten lekken.

Ingrediënten

  • 500 gr witte asperges
  • 100 gr achterham, dikke plak
  • 2 eieren
  • 75 gr roomboter
  • 1 tl zout
  • Materialen: grote kookpan of aspergepan, kleine (steel)pannetje

Aan de slag!

  1. Schil de asperges dubbel vanaf het kopje. Snijd de houtachtige onderkanten eraf.
  2. Kook ondertussen de eieren hard en laat ze afkoelen in koud water. Snijd de ham in dunne reepjes.
  3. Breng in een grote kookpan of aspergepan water aan de kook. Voeg zodra het water kookt het zout en de asperges toe en laat 10 minuten zachtjes koken. Doe de hittebron uit en laat de asperges met het deksel op de pan 10 minuten nagaren.
  4. Smelt ondertussen de boter in een pannetje op heel laag vuur.
  5. Pel de eieren en prak ze grof in een schaaltje.
  6. Neem de asperges uit de pan en laat ze even op keukenpapier uitlekken.
  7. Verdeel de asperges over borden met daarover de hamreepjes en ei en schep er de gesmolten boter over.

Meer recepten met asperges:

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*