Aspergeseizoen! 10 heerlijke recepten met asperges

Aspergeseizoen! 10 heerlijke recepten met asperges

Het aspergeseizoen is weer begonnen! Witte asperges worden ook wel het witte goud genoemd en ook de koningin der groenten. De witte asperge is één van de laatste echt Nederlands geteelde seizoensgroenten, verkrijgbaar van maart tot en met juni. Zie je ze in andere delen van het jaar (rond de kerst kom je zo ook wel tegen in de supermarkten), dan zijn ze niet uit ons land. Groene asperges zie je het hele jaar maar komen dan meestal uit andere landen. Er bestaan ook nog paarse asperges maar die ben ikzelf nog nooit tegengekomen.

Groene of witte asperges

Ik ben echt dol op witte asperges, maar ik zeg ook zeker geen nee tegen de groene. Witte asperges zijn verfijnder en zachter van smaak, de groene variant smaakt wat sterker en kruidiger. Het verschil tussen wit of groen en paars is dat witte asperges afgedekt onder de grond groeien en dus geen licht krijgen, terwijl de andere soorten boven de grond groeien. Een voordeel van groene asperges is weer dat je ze niet hoeft te schillen. Witte moeten altijd geschild en dat moet je voorzichtig doen om breken te voorkomen. Van de schillen kun je echter weer een heerlijke bouillon trekken voor aspergesoep.

Asperges kopen

Witte asperges horen bij aankoop licht glanzend te zijn, mooi wit van kleur, niet ingedroogd aan de onderzijde en ze moeten piepen als je ze langs elkaar wrijft. De kopjes moeten gesloten zijn en het snijvlak van de stengel mag niet verkleurd zijn. Bij aankoop van groene asperges horen de kopjes gesloten te zijn en een lichtere kleur, soms zelfs blank, te hebben dan de stengels zelf. Ook hier mag het snijvlak van de stengel niet verkleurd zijn. De uiteinden horen er vers en glad uit te zien en de stelen mogen niet houterig zijn. Verder mogen asperges niet zuur ruiken. Asperges zijn gevoelig voor uitdrogen, dus let erop dat ze er bij aankoop fris uitzien. Eet je ze niet dezelfde dag van aankoop, bewaar ze dan in een vochtige schone theedoek in de koelkast. Theedoek eerst goed uitspoelen om zoveel mogelijk wasmiddelgeur eruit te krijgen. Meer over asperges lees je hier.

Recepten met witte asperges

Asperges met ham, ei en gesmolten boterAsperges met ham, ei en gesmolten boter

Zodra witte asperges weer in het seizoen zijn, maak ik ze de eerste keer altijd op de klassieke manier met ham, ei en gesmolten roomboter. Soms doe ik ook wel aspergesaus of botersaus (zie de extra recepten onderaan).

Klassieke, fluweelzachte aspergesoepKlassieke, fluweelzachte aspergesoep

Romige aspergesoep van witte asperges is echt mijn lievelingssoep en ik vind het dan ook best jammer dat ik het maar zo’n korte periode in het jaar kan maken. Meestal combineer ik dit met het klassieke recept. Ik kook een dubbele hoeveelheid asperges en gebruik de helft (met de schillen voor de bouillon) de volgende dag voor de soep.

Spaghetti van asperges met hamsaus en krokante hamSpaghetti van asperges met hamsaus en krokante ham

Dit is geen spaghetti met asperges, maar spaghetti gemaakt van asperges. Net als courgetti, dus je zou dit ook aspergetti kunnen noemen. Eigenlijk ook klassiek met ham en ei maar dan met een twist: gekookte ham voor de hamsaus en rauwe ham krokant gebakken als topping.

Klassieke asperges een beetje andersKlassieke asperges een beetje anders

Dit recept is geïnspireerd op de klassieke manier maar dan een beetje anders. De asperges worden gegrild in plaats van gekookt en je serveert dit met krokant gebakken ham en een gepocheerd ei. Als je de eieren goed pocheert, heb je op zich geen sausje meer nodig omdat je al een ‘lopende’ eidooier hebt. Maar als je het aandurft om te maken is het nog lekkerder als je er ook een hollandaisesaus (kan snel schiften) bij maakt.

Gegratineerde asperges met geitenkaasGegratineerde asperges met geitenkaas

Wil je eens helemaal van het klassieke met ham en ei afwijken, maak dan eens gegratineerde asperges met geitenkaas. Doordat er ook eieren en crème fraîche met de geitenkaas worden gemengd, krijg je een heerlijk luchtige gratinlaag over de asperges.

aspergetaartLekker in het seizoen: aspergetaart

Deze aspergetaart, of quiche, maakte ik van filodeeg met in de vulling ook nog rauwe ham, geitenkaas en basilicum. Ham en kaas kun je uiteraard vervangen door andere soorten en voor een vegetarische variant laat je de ham gewoon weg.

Recepten met groene asperges

Spaghetti met groene asperges, ham en citroenSpaghetti met groene asperges, ham en citroen

Dit spaghettirecept met groene asperges, ham en citroen vind ik echt bij de lente passen! Sowieso vanwege de asperges, al zijn groene het hele jaar verkrijgbaar, maar ook door het frisse van de citroen. En fijn is dat je dit gerecht binnen een half uur klaar hebt. Ideaal als je een drukke dag hebt en toch iets voedzaams op tafel wilt zetten!

Traybake met groene asperges, kipfilet en aardappelsTraybake met groene asperges, kipfilet en aardappels

Deze traybake maakte ik met groene aspergetips omdat het buiten het aspergeseizoen was. Maar je kan dit natuurlijk ook prima maken met witte. Uiteraard wel eerst schillen. Ik zou hiervoor dan overigens ook niet te dikke witte asperges nemen want ik weet niet zeker of ze dan wel gaar genoeg zijn als de traybake uit de oven komt. Of desnoods even kort voorkoken.

Salade met venkel, asperges en ansjovisSalade met venkel, asperges en ansjovis

Vind je ansjovis te zout? Gewoon een half uurtje laten weken in melk, dan is het meeste zout wel verdwenen. Hou je echt niet van ansjovis, dan kun je dat uiteraard vervangen voor iets wat je wel lekker vindt. Stukjes gerookte makreel of zalm, gerookte kipfilet, in ieder geval iets wat zoutig is want de smaakcombinatie van zurig (citrus), een beetje bitter (rucola) en ziltig is juist de kracht van dit recept.

Pasta met zalm, garnaaltjes en groene aspergesPasta met zalm, garnaaltjes en groene asperges

Deze heerlijke pasta is simpel, maar toch goed gevuld en staat ook nog eens in een half uurtje op tafel! Ik gebruikte hiervoor groene aspergetips in plaats van hele asperges, omdat deze mooi dun zijn zodat je ze snel beetgaar kunt roosteren of bakken.

Extra

Botersaus – bijvoorbeeld bij aspergesBotersaus – bijvoorbeeld bij asperges

Gewoon gesmolten boter is heerlijk bij witte asperges, maar helemaal lekker is deze fluweelzachte botersaus. Je maakt het onder andere met kookvocht van de asperges zodat de saus ook een subtiele aspergesmaak krijgt.

Makkelijke aspergesausMakkelijke aspergesaus

Deze saus is een iets lichtere en frissere variant dan de botersaus. Er gaat wel wat boter in om de roux te maken maar verder is het voornamelijk crème fraîche, wat minder vet is dan boter en een frisse smaak aan de saus geeft.

Nog een tip!

Gebruik voor het koken van asperges een aspergepan. Hierdoor kun je de kopjes goed boven het water houden waardoor ze gestoomd worden in plaats van tot snot gekookt. En je kunt er meer mee. Zo’n pan is door het mandje erin bijvoorbeeld ook heel fijn voor pasta. Scheelt weer afgieten in een vergiet!

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*