Atjar ketimoen – Indonesische komkommer zoetzuur

Atjar ketimoen – Indonesische komkommer zoetzuur

Omdat ik deze week weer eens in Indisch gerecht maakte, moest daar ook een atjar bij. In dit geval atjar ketimoen, oftewel van komkommer. Ketimoen is namelijk komkommer in het Indonesisch. Atjar is een zoetzuur van groenten en wordt als bijgerecht gegeten vanwege de friszure smaak als contrast voor bij de soms pittige of zoute Indonesische gerechten. Dat wil overigens niet zeggen dat een atjar slechts zoetzuur is; vaak gaan er ook lombokjes (rode pepertjes) bij, al dan niet met of zonder zaden (naar gelang de gewenste pittigheid). Echter door het zuur en de suiker werkt het neutraliserend. Vooral suiker blust een hete smaak. Als je iets eet wat enorm heet is en je trekt het niet, neem dan maar eens een schepje suiker en dan is de brandende hitte in je mond zo weg!

Atjar ketimoen maken

Voor deze atjar ketimoen gebruik ik als smaakmakers ook verse laos en gember. Verse gember vind je in elke supermarkt, verse laos is te koop bij de toko. Bij mijn Jumbo verkopen ze het ook maar ik weet niet of elk filiaal het heeft. Je kan ook een halve theelepel gemberpoeder en een theelepel laospoeder gebruiken maar dat maakt het vocht wel ietsjes troebel. Laos lijkt overigens op gember maar de smaak neigt peperiger als het verhit wordt. De geur is citrusachtig.

Ook gaat er verse rode peper in deze atjar. Ik snijd deze gewoon in z’n geheel in ringetjes. De gewone rode pepers die je in de supermarkt koopt, zijn doorgaans niet zo heel heet. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, doe dan de peper opensnijden en zaden en zaadlijsten eruit schrapen en dan snipperen. Wil je wel hele ringetjes maar op zeker gaan, dan de peperringetjes een kwartiertje in een bakje heet water met een schepje suiker laten staan. Hierdoor neemt de scherpte ook af.

Dan nog het bewaren van atjar ketimoen

Als je een atjar maakt, is deze pas echt lekker als hij minstens 24 uur heeft kunnen rusten. En weet je dat de atjar de voelende dag al op gaat, kan het prima in een afsluitbaar bakje. Wil je het langer bewaren (bijvoorbeeld als je een veelvoud maakt), dan is een weckpot het beste, eventueel verdeeld over kleinere weckpotjes. Ga je voor de weckpot, laat de pot(ten) atjar dan op z’n kop afkoelen. Als je namelijk iets inmaakt in een hete vloeistof en je laat dit luchtdicht afgesloten op z’n kop afkoelen, ontstaat een vacuüm waardoor de inhoud lang goed blijft. Na afkoelen de atjar in een gewoon bakje bewaren in de koelkast. Een weckpot hoeft niet in de koelkast. Eenmaal geopend weer wel. Lees hier meer over inmaken.

Ingrediƫnten

  • 1 komkommer
  • 1 sjalotje
  • 1 rode peper
  • Stukje (ca. 4 gr) verse gember
  • Stukje (ca. 8 gr) verse laos
  • 200 ml witte azijn
  • 90 gr suiker
  • Materialen: afsluitbare bak of weckpot, pannetje

Aan de slag!

  1. Was de komkommer en snijd in (halve) plakjes van ca. 5 mm. Snijd het sjalotje in dunne kwart ringetjes en de gember en laos in dunne plakjes. Schillen van gember en laos is niet nodig. Snijd de peper in dunne ringetjes. Als je het liever niet te heet wilt, zie tip bovenaan.
  2. Doe de komkommer, sjalot en rode peper in een goed afsluitbare bak of liever nog in een gesteriliseerde weckpot (niet langer dan een half uur van te voren gesteriliseerd).
  3. Verhit de azijn met de suiker, gember en laos in een pannetje, roer tot de suiker is opgelost en laat even op laag vuur trekken zonder het te laten koken. Proef of de gember en laos genoeg smaak hebben afgegeven. Neem de plakjes uit de azijn.
  4. Giet de hete azijn over de komkommer en vul aan met heet (niet kokend) water. Sluit luchtdicht af en laat afkoelen. Als je een weckpot gebruikt, laat deze dan op z’n kop afkoelen (zie tip bovenaan waarom op z’n kop).
  5. Laat de atjar ketimoen het liefst minstens een dag staan voordat je het gebruikt. Kun je niet zo lang wachten, dan tenminste tot het helemaal afgekoeld is.

Tip: Atjar kun je ook maken met andere groenten, bijvoorbeeld met restjes. Kik hier voor een voorbeeld.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*