Aubergine, tomaatjes en mozzarella traybake

Aubergine, tomaatjes en mozzarella traybake

Ik vond het weer eens tijd voor een traybake! Deze keer een beetje in caprese-stijl, tegelijk de kleuren van de Italiaanse vlag. Tomaatjes en rode ui voor rood, mozzarella en croutons voor wit en pesto en basilicum voor groen. Maar met ook nog een extraatje om er meer een compleet gerecht van te maken: aubergine.

Caprese is natuurlijk het meest bekend van de salade, heel simpel schijfjes tomaat en mozzarella met basilicum en besprenkeld met een goede kwaliteit extra vergine olijfolie. Caprese betekent letterlijk ‘van Capri’, een eiland in de baai van Napels.

Aubergine in de traybake

Hoewel je bij een traybake doorgaans alles in één keer in een bakblik, ovenschaal of op een bakplaat doet en dan besprenkelt met wat olie, doe je hiervoor wel eerst de aubergine voorbakken in redelijk veel olie. De smaak van aubergine komt namelijk het best tot z’n recht wanneer het min of meer gefrituurd is. Je leest er hier meer over. Hoewel ze overigens in dit artikel aangeven de aubergine beter niet in schijfjes te snijden, heb ik dat hier wel gedaan. Maar zorg er wel voor dat je het niet te dun snijdt, ik heb ongeveer 1 cm aangehouden.

Ingrediënten

  • 2 aubergines
  • 250 gr cherrytomaatjes
  • 2 bollen mozzarella
  • 1 rode ui
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 2 el pesto
  • 2 harde broodjes
  • 1 tl knoflookpoeder
  • Verse basilicum
  • Neutrale olijfolie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: koekenpan, bakblik of ovenschaal, schaal

Aan de slag!

  1. Snijd de aubergines in schijfjes van ca. 1 cm. Bestrooi aan beide kanten met zout en leg ze tussen laagjes keukenpapier. Laat een half uur liggen en veeg het zout er dan af.
  2. Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden of 200 hete lucht en halveer de tomaatjes en snijd de mozzarella in plakjes. Snijd de ui in dunne halve ringen.
  3. Verhit een flinke laag olie een koekenpan op middelhoog vuur en bak de aubergine in batches aan beide zijden goudbruin aan. Tijdens het bakken peper erover malen. Laat uitlekken op keukenpapier.
  4. Verdeel de aubergine, mozzarella en ui in lagen in een bakblik of ovenschaal en verdeel de tomaatjes ertussen. Bestrooi het geheel met oregano en maal er nog wat peper over. Zet 15 tot 20 minuten in de oven tot de aubergine zacht is en de mozzarella gesmolten.
  5. Snijd ondertussen de broodjes in blokjes en meng ze in een schaal met wat olie en knoflookpoeder. Maak de pesto iets dunner met een lepel water.
  6. Verdeel de croutons over de traybake en besprenkel met de pesto. Zet nog 5 tot 10 minuten terug in de oven tot de croutons krokant zijn.
  7. Garneer de traybake met verse basilicum.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*