
Baba ganoush (auberginepuree)
Ik ben echt dol op mezze. Ik maak niet heel erg regelmatig mezze, maar als ik het doe, dan maak ik het echt als schotel met meerdere mezze tegelijk. Een vast onderdeel daarvan is baba ganoush, een Midden-Oosterse salade/dip van aubergine. Traditioneel wordt de aubergine op houtskool geroosterd, maar het kan ook prima in de oven. In Griekenland is het gerechtje bekend als melitzanosalata en in Turkije als patlıcan salatası, alleen wordt in deze varianten geen tahin gebruikt. Heerlijk om vers, knapperig brood in te dippen!
Ingrediënten
- 2 aubergines
- 2 teentjes knoflook, geperst
- Sap van 1 citroen
- 1 el tahin (sesampasta)
- 2 tl gemalen komijn
- Extra vergine olijfolie
- Zout en versgemalen zwarte peper
Aan de slag!
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Prik de ongeschilde aubergines rondom gelijkmatig in met een vork en gaar ze een uur in het midden van de oven. Draai ze halverwege een keer om. Neem ze uit de oven en laat ze een paar minuten afkoelen.
- Snijd de aubergines in de lengte door en lepel het zacht geworden vruchtvlees eruit. Prak het vruchtvlees in een kom en voeg knoflook, citroensap, tahin, komijn en een eetlepel olijfolie toe. Meng alles goed door en breng op smaak met zout en peper.
- Doe over in een kommetje en druppel er nog wat olijfolie over. Laat vervolgens afgedekt goed afkoelen in de koelkast.
Tip: je kunt dit prima een aantal dagen bewaren in een schone, gesteriliseerde (weck)pot in de koelkast. Als je de pot dan ook nog weckt, dan is de baba ganoush nog langer houdbaar.