Babi ketjap

Babi ketjap

Indonesisch heb ik in mijn leven heel veel gekookt. Van een simpele nasi of bami tot complete rijsttafels. Lang verhaal hoe ik dat geleerd heb, dus daar ga ik je ook niet mee lastigvallen. Wat ik erover kwijt wil is dat de kennis wel van Indische Nederlanders komt, van Java om precies te zijn. Anyway… ik heb het vroeger zo veel gegeten, dat ik er op een bepaald moment ook een beetje klaar mee was. Door de jaren ontwikkelde mijn smaak zich bovendien meer naar het mediterrane en later ook het Midden-Oosterse. Maar zo nu en dan staat Indonesisch nog wel op mijn menu en dan met name de gerechten die altijd mijn favoriet waren, zoals deze babi ketjap.

Ik maak het altijd met schouderkarbonades en speklapjes omdat het vet aan dit vlees ervoor zorgt dat het eindresultaat heerlijk mals en niet droog is en bovendien zorgt het vet ook voor een rijkere smaak. Wil je liever echt geen vet, gebruik dan magere hamlappen. Houd er dan wel rekening mee dat het eindresultaat wat droger is. Een vast recept is er trouwens ook niet voor. De ingrediënten kunnen verschillen per eiland of streek en ook nog eens per familie. Bovendien gaat Indonesisch koken altijd op gevoel en proeven. De eenheden hieronder zijn dan ook een leidraad. Voel je gerust vrij om meer of minder van bepaalde ingrediënten te gebruiken naar jouw smaak. Zout en peper is in principe niet nodig omdat je al het pittige hebt van sambal en het zoute van ketjap asin. Maar ook hiervoor geldt: proef en breng het eventueel toch nog iets hoger op smaak met sambal en/of ketjap asin of desnoods zout en peper.

Ingrediënten

  • 3 schouderkarbonades
  • 4 speklapjes zonder zwoerd
  • 5 cm verse gember
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 uien, fijngesnipperd
  • 250 ml ketjap manis
  • 100 ml ketjap asin
  • 1 tl djinten (gemalen komijn)
  • 1 tl ketoembar (gemalen koriander)
  • 2 tl sambal
  • 1 el gula djawa of bruine suiker
  • 1 el azijn
  • 2 el zonnebloemolie
  • Benodigdheden: vijzel (of foodprocessor), braadpan, sudderplaatje

Aan de slag!

  1. Verwijder het bot van de karbonades en snijd het vlees in blokjes. Snijd ook de speklapjes in blokjes.
  2. Wrijf in een vijzel een boemboe van de gember, ui, knoflook, ketoembar, djinten en sambal. Malen in een foodprocessor kan ook, maar maal het niet tot puree. Het mag nog iets grof blijven.
  3. Verhit de olie in een braadpan en bak hierin op hoog vuur het vlees rondom bruin. Draai het vuur wat lager, voeg de boemboe toe en bak een paar minuten mee.
  4. Voeg de ketjap, azijn, gula djawa en ca. 100 ml water (is echt op gevoel) toe, doe het deksel op de pan en laat het geheel 45 minuten tot een uur zachtjes stoven op een sudderplaatje.

Advertentie
 

2 Comments

  1. Miranda says:

    Heb deze deze week gemaakt en vanavond eet ik het voor de tweede keer ik vond hem heerlijk

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*