Baguette met brie, bacon en gekaramelliseerde rode ui

Baguette met brie, bacon en gekaramelliseerde rode ui

Ik had nog een afbak baguette in de voorraadkast. Je kent ze wel, die per twee zijn verpakt maar waar je er vaak maar één van nodig hebt. Soms maak dan van zo’n overbleven baguette knoflookbrood maar deze keer heb ik ‘m gebruikt voor het ‘broodje van de week’ met gebakken bacon, gekaramelliseerde rode ui en gesmolten brie.

Brie

Ik vermoed dat brie in ons land wel het bekendste en meest gegeten Franse kaasje is. De kaas komt van oorsprong uit en is vernoemd naar de historische regio Brie, wat tegenwoordig overeenkomt met het departement Seine-et-Marne in de Île-de-France, met de oorspronkelijke soorten Brie de Meaux en Brie de Melun. Beide zijn altijd beschermd geweest en zijn de enige twee brie-soorten die een AOC-keurmerk hebben, wat staat voor appellation d’origine contrôlée. Dit houdt in dat strikt gereglementeerd is welke melk uit welk gebied gebruikt mag worden voor de kaas, en daarnaast hoe de kaas geproduceerd moet worden en hoe en hoe lang de kaas moet rijpen. Er bestaan echter vele imitaties. Meer over brie lees je hier.

Ingrediënten

  • 1 baguette / stokbrood (niet zo’n dunnetje)
  • 200 gr brie
  • 8 plakken bacon
  • 2 rode uien
  • 1 à 2 teentjes knoflook
  • 2 el balsamico azijn
  • 1 el neutrale olie
  • 25 gr boter
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: bakpapier, koekenpan

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden of 180 hete lucht. Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Snijd de uien in dunne halve ringen en hak de knoflook heel fijn.
  3. Verhit de de helft van de boter in een koekenpan en bak de bacon krokant. Neem uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
  4. Doe de rest van de boter met de olie in de pan en fruit de uien ca. 15 minuten op matig vuur tot ze zacht zijn en beginnen te karamelliseren. Verhoog het vuur, blus af met de balsamico een laat verder karamelliseren tot al het vocht verdampt is.
  5. Snijd de baguette in 4 gelijke stukken en snijd ze open maar niet helemaal door. Snijd de brie in plakjes.
  6. Vul de stukken baguette met de uien, bacon en brie en leg ze ca. 5 minuten in de oven tot de brie gesmolten is.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*