Baharat – Midden-Oosterse specerijenmix

Baharat – Midden-Oosterse specerijenmix

Kruiden- en specerijenmixen maak ik vrijwel altijd zelf op voorraad. In plaats van dure potjes of blikjes of zakjes met veel onnodige toevoegingen, zijn veel mixen echt heel simpel zelf te maken. Zeker als je een keukenprinses of prins bent een daardoor toch eigenlijk alles al in huis hebt. Voor mij gold dat ook voor baharat, alles wat je nodig hebt voor deze samenstelling, heb ik standaard in huis. Een kwestie van mixen en in een potje doen!

Baharat

Baharat is een specerijenmengsel uit het Midden-Oosten. Bahārāt (بهارات) is het Arabische woord voor ‘specerijen’ (de meervoudsvorm van bahār, ‘specerij’). Een beetje vergelijkbaar met ras el hanout is er niet echt een eenduidig recept voor. Het bestaat wel uit een aantal vaste specerijen maar de samenstellingen kunnen variëren en soms wordt er nog wat extra toegevoegd. Het is eenvoudig zelf samen te stellen maar in de supermarkt vind je het ook in de Jonnie Boer collectie van Euroma.

Ingrediënten

  • Kardemompeulen (½ tl gemalen)
  • 1 el grof gemalen zwarte peper
  • 2 tl gemalen komijn
  • 2 tl kaneel
  • 2 tl kurkuma
  • 1½ tl piment (allspice)
  • 1½ tl paprikapoeder
  • ½ tl gemalen kruidnagel
  • ½ tl nootmuskaat
  • Materialen: gesteriliseerd weckpotje, optioneel: vijzel

Aan de slag!

  1. Maak kardemompeulen open en neem de zaden eruit. Maal zoveel fijn in een vijzel tot je een halve theelepel hebt. Maal ook kruidnagel fijn tot een halve theelepel als je hele gebruikt.
  2. Meng dit met de rest van de specerijen en doe over in een gesteriliseerd potje.

Advertentie
 
Tags:

One Comment

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*