Bananenbrood met noten, dadels, crumble en karamel

Bananenbrood met noten, dadels, crumble en karamel

Ik schreef al eens bij een eerder recept dat ik van mijn hoogbejaarde buurman regelmatig fruit krijg, wat hij ook weer heeft gekregen. Maar hij eet het gewoon niet en eerlijk gezegd ben ik ook niet zo’n grote fruiteter. Afgelopen zondag kreeg ik weer een paar bananen dus besloot ik toch maar eens een keer een bananenbrood te bakken. Met wat extra vulling een aankleding in de vorm van noten, dadels en een crumble met karamel on top.

‘Gezond’ bananenbrood

Laat ik beginnen met dat ik op mijn FB pagina 23 februari 2020, de dag van het bananenbrood, een bericht plaatste dat ik misschien toch eens wilde toegeven aan de hype van bananenbrood als gezond tussendoortje al ben ik geen zoetekauw. Maar toen stuitte ik op dit artikel waarin mijn vermoedens duidelijk bevestigd werden. Het is helemaal niet gezond! Ook niet met suikervervangers als dadels of honing. Het is allemaal even calorierijk en bomvol suikers. Ik pleit al jaren dat je je niet moet laten bedotten door honing en andere plantaardige stropen of siropen. Dat zijn dan misschien geen geraffineerde suikers, maar je lichaam ziet het gewoon als suiker en slaat het ook als zodanig op. Beweeg je het er niet af, dan wordt het uiteindelijk gewoon vet. Dus dat… Nu maakte ik toch bananenbrood, gewoon omdat ik iets met die bananen wilde doen. En omdat het toch al niet gezond is, gewoon met suiker erin, naast de dadels, en karamel erover. Ik eet er zelf een plakje van en de rest geef ik weer weg.

Ingrediënten

  • Voor het bananenbrood:
  • 2 grote, rijpe bananen
  • 70 gr dadels zonder pit
  • 25 gr walnoten
  • 25 gr pecannoten
  • 25 gr bananenchips
  • 125 gr boter op kamertemperatuur
  • 75 gr suiker
  • 50 gr donkere basterdsuiker
  • 3 middelgrote eieren
  • 50 gr yoghurt
  • 200 gr bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • Voor de karamel:
  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • Voor de crumble:
  • 150 gr suiker
  • 25 gr walnoten
  • 25 gr pecannoten
  • 30 gr bananenchips
  • ½ tl grof zeezout
  • Materialen: kookpan, (siliconen) cakevorm, 2 kommen, spatel, koekenpan, bakblik, bakpapier

Aan de slag!

  1. Begin met de karamel want dit duurt heel lang. Verwijder het etiket van het blikje gecondenseerde melk. Zet dit volledig onder water in een pan en breng aan de kook. Laat ca. 2,5 uur zachtjes koken. Het is belangrijk dat het blikje gedurende het hele kookproces onder water blijft dus vul tussentijds indien nodig met heet water aan. Laat het blikje iets afkoelen voor je het open maakt.
  2. Ga verder met het bananenbrood.
  3. Verwarm de oven voor op 160 graden of 140 hete lucht. Vet een siliconen cakevorm in met wat boter of bekleed een metalen vorm met bakpapier.
  4. Hak de dadels, bananenchips, pecannoten en walnoten grof.
  5. Prak de bananen in een kom en mix de eieren en yoghurt erdoor. Mix in een andere kom de boter met de gewone en bruine suiker heel luchtig. Meng het bananenmengsel hierdoor.
  6. Schep met een spatel de bloem en bakpoeder erdoor en vervolgens de dadels, noten en bananenchips. Schep het beslag in de cakevorm en strijk de bovenkant glad. Bak het bananenbrood in 1 uur tot 1 uur en 15 minuten gaar. Om te checken of het bananenbrood gaar is een (houten) spiesje in het midden erin steken. Als het schoon eruit komt, dan is het gaar. Laat 10 minuten afkoelen voordat je het bananenbrood uit de vorm haalt. Leg op een snijplank.
  7. Ga verder met de crumble. Hak de noten en bananenchips grof. Doe de suiker in een koekenpan met 2 eetlepels (30 ml) water en verhit op middelhoog vuur. Niet roeren maar draaiende bewegingen met de pan maken tot de suiker gesmolten is. Laat ca. 10 minuten zachtjes pruttelen tot het geheel een amberkleurige karamel is. Tussendoor steeds draaiende bewegingen met de pan maken.
  8. Bekleed een bakblik met bakpapier.
  9. Meng voor de crumble de noten, bananenchips en zout door de karamel en giet het mengsel in het bakblik. Verdeel gelijkmatig met een houten lepel. Laat afkoelen en uitharden.
  10. Schenk de karamel van de gecondenseerde melk over het bananenbrood. Als het te stijf is, verwarm dan nog even in een pannetje of in de magnetron.
  11. Breek de crumble in stukjes en garneer hiermee het bananenbrood.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*