Bao met Aziatische sticky procureur en zoetzuur

Bao met Aziatische sticky procureur en zoetzuur

Laatst kocht ik weer eens een stuk procureur waarvan ik de helft gebruikte voor pulled pork en de andere helft heb ik ingevroren voor later gebruik. Ik moest nog iets verzinnen waarvoor ik het wilde gebruiken en besloot om weer eens te gaan voor Aziatische streetfood: bao met Aziatisch gekruide sticky procureur en zoetzuur.

Bao zijn gestoomde broodjes die ook wel lotusbroodjes worden genoemd. Ik heb ze één keer eerder zelf gemaakt met geroosterd buikspek en toen schreef ik dat als je dan toch voor zo’n uitgebreid recept gaat, je de bao dan ook gewoon zelf moet maken. Moet je ook zeker doen als je tijd hebt, maar ik kom er nu wel op terug. Ze zijn gewoon bevroren in de Aziatische supermarkt te koop en dat scheelt je echt enorm veel tijd en werk. Dus deze keer ben ik ook gewoon voor het gemak gegaan, maar ik heb ook het geluk om een grote Aziatische supermarkt op 5 minuten afstand te hebben. Ze zijn ook helemaal niet duur. Ik betaalde iets van 3 euro voor een zak met tien stuks.

Wat is procureur?

Procureur klinkt best als een duur stuk vlees maar dat is het helemaal niet. Het is varkensnek wat je koopt voor zo rond de 10 euro per kilo. Tenzij het van een iberico- of een livarvarken komt, dan ben je wel wat duurder uit. Procureur is ook het stuk vlees wat dus meestal wordt gebruikt voor pulled pork. Een heel stuk procureur zie je overigens niet in de supermarkt liggen, daar verkopen ze doorgaans procureurlapjes en dan meestal alleen in het barbecueseizoen. Maar een goede slager moet het wel hebben en je kunt het ook gewoon online bestellen.

Ingrediënten

  • 1 kg procureur
  • 25 gr verse gember
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 rood pepertje
  • 2 steranijs
  • 45 gr bruine suiker
  • 125 ml shaoxing rijstwijn
  • 120 ml oestersaus
  • 1 tl vissaus
  • ½ tl 5 spices
  • 1 tl limoensap
  • 2 tl arachide- of zonnebloemolie
  • Voor het zoetzuur:
  • 1 kleine winterwortel
  • ½ komkommer
  • 6-8 radijsjes
  • 2 schijfjes gember
  • 50 ml rijstazijn
  • 20 gr suiker
  • 50 ml water
  • 1 tl zout
  • Verder nodig:
  • 8-10 bao (lotusbroodjes)
  • Verse koriander of bladpeterselie
  • Versgemalen zeezout en zwarte peper
  • Materialen: keukenmachine, braadpan, (steel)pannetje, kom, stoommandje, optioneel: kookthermometer en juliennesnijder

Aan de slag!

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Maal in een keukenmachine de gember, knoflook en het pepertje met het limoensap en de olie tot een grove pasta. Pepertje eventueel ontdoen van zaden en zaadlijsten.
  3. Maal peper en zout over de procureur en wrijf in met het met het mengsel. Leg het vlees in een braadpan.
  4. Doe de shaoxing, met de suiker, steranijs, oestersaus, vissaus en 5 spices in een (steel)pannetje en verwarm op laag vuur tot de suiker gesmolten is. Giet dit over de procureur en doe het deksel op de pan.
  5. Zet de pan een uur in het midden van de oven en draai het vlees halverwege een keer om. Verhoog de temperatuur naar 200 graden voor nog een minuut of 20. De saus moet echt kleverig zijn. Check tussentijds met een kookthermometer. Als de kerntemperatuur op het dikste deel tussen de 65 en 70 graden is, dan is het vlees gaar.
  6. Maak ondertussen het zoetzuur. Snijd de wortel, komkommer en radijs julienne (heel dunne reepjes) en doe in een kom. Verwarm in een (steel)pannetje de rijstazijn met de gember, het water, suiker en zout tot suiker en zout zijn opgelost. Giet over de groenten en laat afkoelen. Het vocht lijkt weinig maar je zult zien dat de groenten al snel gaan slinken en zacht worden. Schep tussentijds een keer om.
  7. Stoom de bao volgens aanwijzingen op de verpakking in een stoommandje.
  8. Snijd de procureur in stukjes. Beleg de bao met zoetzuur en het vlees en garneer met koriander- of peterselieblaadjes.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*