Bao met buikspek

Bao met buikspek

Behoorlijk wat werk en tijd, maar dan heb je ook wat! En dan heb ik het bereiden van het buikspek nog niet eens meegerekend in tijd. Ook dat heeft tijd nodig en kun je het beste al een dag eerder roosteren (en moet daarvoor ook nog eens 24 uur marineren). Vind je dat echt teveel gedoe, dan kun je ook een paar dikke speklappen een uur marineren en in de oven of in een grillpan roosteren. En dan nog kost dit recept je zo’n anderhalf uur vanwege de gestoomde broodjes.

Gua bao is in westerse taal bekend als een varkensbuikbroodje omdat ze traditioneel met buikspek worden gemaakt. Bao is een gestoomd broodje wat zijn oorsprong kent in Fuzhou, de hoofdstad van de Chinese provincie Fujian. In Taiwan is het gevulde broodje een populaire street food snack.

Het gestoomde broodje zelf is ook bekend als lotusbladbroodje. Onder die naam kun je ze vinden in Aziatische supermarkten (diepvries). Maar je moet ze dan alsnog stomen. Ik vind dat als je dan toch voor dit recept gaat, je gewoon lekker alles zelf moet maken.

[ingredients title=”Ingrediënten”]

  • 600 gr geroosterd buikspek (recept)
  • 2 bosuitjes
  • Hoisinsaus (recept)
  • Optioneel: chilisaus (zoet of heet naar wens)
  • Zoetzuur:
  • ½ komkommer
  • 50 ml rijstazijn
  • 20 gr suiker
  • 1 tl zout
  • 50 ml water
  • Versgemalen zwarte peper
  • Bao:
  • 500 gr zelfrijzend bakmeel
  • 2 tl bakpoeder
  • 400 ml halfvolle melk
  • 2 el suiker
  • 2 tl zout
  • 2 el rijstazijn
  • 2 el zonnebloemolie
  • Extra olie voor invetten
  • Materialen: 2 kommen, stoommandje, kookpan waarop het stoommandje past, bakpapier, vergiet/zeef

[/ingredients]

[directions title=”Aan de slag!”]

  1. Meng voor het zoetzuur in een kom de azijn, water, suiker en zout en roer tot suiker en zout zijn opgelost. Snijd de komkommer in dunne plakjes en meng door het vocht met wat versgemalen peper. Zet tot gebruik afgedekt in de koelkast.
  2. Meng in kom alle ingrediënten voor de broodjes tot een samenhangend geheel. Vet de kom in met wat olie en laat de deegbal afgedekt 2 uur rusten.
  3. Neem het deeg uit de kom en kneed op een schoon werkvlak ca. 10 minuten tot een soepele deegbal. Bestuif eventueel met wat bakmeel als het teveel plakt, maar wees er zuinig mee. Of is het deeg juist te droog, voeg dan wat water of melk toe.
  4. Verdeel het deeg in 10 gelijke balletjes en rol ze uit tot ovale platte lapjes van ca. 4 mm dik. Bestrijk de deeglapjes met wat olie en klap ze lichtjes dicht zonder aan te drukken. De olie voorkomt dat de broodjes dichtbakken. Wil je helemaal op safe gaan, leg er dan nog een stukje bakpapier tussen.
  5. Zet het stoommandje op en vel bakpapier en omtrek met een potlood. Knip de cirkel uit en leg in het mandje.
  6. Breng in een pan waarop het stoommandje past water aan de kook. Niet te hard, niet te zacht. Zet het stoommandje erop en leg er een aantal broodjes in zonder dat ze elkaar raken. Doe het deksel erop en stoom de broodjes in 10 tot 15 minuten gaar. Herhaal tot ze allemaal gestoomd zijn.
  7. In de tussentijd snijd je de bosuitjes schuin in dunne ringetjes en het buikspek in dunne plakjes (warm eventueel eerst op). Laat tegelijk de komkommer in een vergiet of zeef uitlekken.
  8. Bestrijk de broodjes binnenin met wat hoisinsaus en beleg met spek, komkommer en bosui. Serveer de broodjes eventueel met chilisaus om in te dippen.

[/directions]

Advertentie

Geplaatst

in

door

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *