Bao met pittige krokante witvis en pickled komkommer en ui

Bao met pittige krokante witvis en pickled komkommer en ui

De eerste keer dat ik bao maakte, maakte ik deze gestoomde broodjes zelf. Leuk om te doen maar best veel werk en aan de inhoud van de broodjes heb je vaak ook nog aardig wat te doen. Daarom ging ik de tweede keer voor de makkelijke weg en kocht ik de bao gewoon in de Aziatische supermarkt. Voor 10 stuks (diepvries) betaalde ik maar een euro of 3, dus prima te doen. En zo had ik dus nog bao in de vriezer want voor mij alleen maak ik ze niet allemaal in één keer op. Deze keer ben ik gegaan voor een vulling van pittige, krokante witvis met zoetzure komkommer en rode ui, limoen-cayennemayonaise en sriracha. De komkommer en rode ui heb ik apart van elkaar gemarineerd want anders zou de komkommer roze zijn geworden door de ui.

Als je naar de lijst met ingrediënten kijkt, dan lijkt dit een vrij lastig recept waarvoor je uren in de keuken staat maar het valt best wel mee. Ja, je hebt er wat werk aan en tijd nodig maar de losse onderdelen zijn niet moeilijk en het meeste doe je zodra de witvis in de marinade de koelkast in gaat.

Welke witvis voor de bao?

Elke soort witvis in filets of mootjes is hiervoor geschikt uitgezonderd de spotgoedkope, vierkante blokjes koolvis uit de diepvries want deze zijn namelijk samengeperst uit kleine stukjes (afsnijdsels) en die gaan gesneden uit elkaar vallen tijdens het marineren. Ik heb nu ook koolvis gebruikt maar dan wel echt een filet van het staartstuk.

Bao stomen

Omdat bao gestoomd moeten, gebruik je het liefst een bamboe stoommandje voor het beste resultaat. Ik heb een vrij grote die op mijn soeppan past zodat ik een grotere hoeveelheid tegelijk kan stomen. Je legt bakpapier erin (even met een potlood omtrekken en uitknippen) en prikt er wat gaten in zodat datgene wat je gaat stomen niet aan het bamboe gaat kleven. Het kan eventueel ook met een vlakke rvs stoominzet voor pannen of een inklapbaar rvs stoommandje, maar deze laatste is alweer wat lastiger omdat het gedeeltelijk rond loop en je dus niet veel tegelijk plat kunt stomen. Lees hier meer over stomers.

Ingrediënten

  • 8 bao
  • 350 gr witvis
  • Voor de marinade:
  • 200 ml karnemelk
  • ½ tl cayennepeper
  • 1 tl zout
  • Voor het krokante jasje:
  • 125 gr bloem
  • ½ el knoflookpoeder
  • 1 tl gemberpoeder
  • ¾ tl szechuanpeper (of sumak)
  • ¼ tl vijfkruidenpoeder
  • ½ tl chilivlokken
  • ½ tl zout
  • ½ tl versgemalen zwarte peper
  • Voor de pickled komkommer:
  • Halve komkommer
  • 1 tl zout
  • 2 el rijstazijn
  • 1 tl suiker
  • Voor de pickled rode ui:
  • 1 rode ui
  • Sap van 1 limoen
  • 1 tl rijstazijn
  • ½ tl zout
  • ½ tl suiker
  • Voor de mayonaise:
  • 3 el mayonaise
  • 1 el limoensap
  • Zout en cayennepeper
  • Verder nodig:
  • Zonnebloem of arachideolie
  • 1 à 2 bosuitjes
  • Verse koriander (of peterselie)
  • Zwart sesamzaad
  • Sriracha
  • Materialen: schaal, schaaf/mandoline, zeef/vergiet, 2 kommen, klein kommetje, tang, (braad)pan met dikke bodem, kookthermometer, grote kookpan, bamboe stoommandje, aluminiumfolie

Aan de slag!

  1. Meng de ingrediënten voor de marinade in een schaal. Snijd de witvis in hapklare stukken en leg in de marinade. Dek de schaal af en laat een paar uur marineren in de koelkast.
  2. Schaaf de komkommer in dunne plakjes. Doe ze in een zeef of vergiet en schud om met zout. Laat een half uurtje uitlekken. Snijd ondertussen de ui in dunne halve ringen.
  3. Meng in een kom de rijstazijn met de suiker en wat water en roer tot de suiker is opgelost. Schep de komkommer erdoor en zet afgedekt weg tot gebruik.
  4. Doe hetzelfde met de rode ui.
  5. Meng in een klein kommetje de mayonaise met limoensap en breng op smaak met zout en cayennepeper. Zet ook dit tot gebruik afgedekt weg. Snijd ook alvast de bosuitjes schuin in kleine stukjes.
  6. Neem de vis uit de koelkast en meng in een grote kom alle ingrediënten voor het krokante jasje van de witvis. Neem een stukje vis met een tang uit de marinade, laat een beetje uitdruipen en wentel vervolgens door het bloemmengsel. Leg op een bord en werk zo verder met de rest van de vis.
  7. Verhit een flinke laag olie in een (braad)pan met dikke bodem tot 180 graden. Als je geen kookthermometer hebt dan kun je met een houten lepel testen of de olie goed is. Zet de lepel in de olie. Als het rondom de lepel kleine bubbeltjes geeft, dan is de olie goed. Gaat het keihard bruisen rond de lepel, dan is de olie te heet.
  8. Breng ondertussen een een bodem water aan de kook in een pan waarop het stoommandje past. Leg de bao op bakpapier in het mandje en stoom ze tot ze zacht zijn.
  9. Frituur ondertussen een paar stukjes vis tot ze goudbruin en krokant zijn. Schep met een schuimspaan uit de pan en leg op keukenpapier. Houd warm onder aluminiumfolie. Herhaal tot alle vis gefrituurd is.
  10. Bestrijk de binnenkant van de bao met de mayonaise. Vul ze met komkommer, ui, vis, koriander en bosuitjes en garneer met sesamzaad en een lepeltje sriracha.

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*