Bar-restaurant UNO in Den Haag

Bar-restaurant UNO in Den Haag

Het was weer hoog tijd voor een wine and dine avondje met mijn BFF. Even lekker het weekend vieren en bijkletsen onder het genot van wijntjes, bitterballen en lekker eten. De ene keer doen we dat thuis, de andere keer buiten de deur. Deze keer was dat weer buiten de deur. Ons plan was om naar de nieuwste hotspot van het Haagse te gaan: Mama Kelly. Maar op vrijdag was daar voor de zaterdagavond al geen tafel meer te reserveren. Dus besloten we naar de binnenstad te gaan en voor de borrel te starten bij UNO op de Grote Markt omdat ze daar fijne wijnen hebben. Hoe populair een tent ook is, wij mijden ze als de pest als ze wijnen van het type chateau migraine schenken. Vaak genoeg meegemaakt. Dat je denkt een prima wijntje te hebben uitgekozen, maar dat je kaken samentrekken van ellende en je je door elke slok heen moet worstelen. Enfin, het werd dus UNO om te beginnen omdat ze daar lekkere wijnen voor een goede prijs bieden.

UNO is een bar-restaurant met een Italiaanse kaart, ook de wijnkaart is volledig Italiaans. Ik weet wel wat van wijn, maar ben zeker geen doorgewinterde kenner. Ik ben een liefhebber met favoriete smaken en ga doorgaans dan ook altijd op mijn persoonlijke smaak af. Maar ik laat me ook graag verrassen. De wijn die wij hebben gedronken was gewoon de huiswijn, een Siciliaanse Grillo. Crisp, fruitig, droog maar weer niet heel droog; gewoon heel makkelijk te drinken als borrelwijn zonder dat je kaken samentrekken. Soort van slobberwijn, maar dan aan de positieve kant van de ladder. Ik ben zeker niet wakker geworden met een punthoofd of een klein katertje. Verder prima bitterballen. Ik ben eigenlijk vergeten te vragen of ze huisgemaakt zijn, maar ik had zeker niet te indruk dat ze uit een grootverpakking kwamen. En als dat wel zo is, so be it. Ze waren gewoon lekker. Daarbij niet een kwak mosterd maar een fijne mosterdmayonaise.

De bedoeling was om na de borrel bij UNO elders te gaan eten, maar het begon behoorlijk te gieten en waaien, en we zaten daar eigenlijk best prima. Het enorm vriendelijke personeel hielp daarbij ook wel om gewoon te blijven.

De kaart is traditioneel Italiaans met typische warme en koude voorgerechten, een ruime keuze uit pizza’s en pasta’s en enkele vlees- en visgerechten en salades. Allen zo’n beetje wel gerechten die we kennen. Niet heel spannend, wel lekker veilig en bekend. Wij kozen vooraf voor de vitello tonato (dungesneden kalfsvlees met tonijnmayo) en de palline di tartufo (met truffeltapenade gevulde carpacciobonbons). Niets op aan te merken. De vitello tonato was zelfs zo veel, dat je hier zowat al een maaltijd aan hebt als je niet zo’n grote eter bent. Het kalfsvlees was mooi rosé en niet te dik gesneden. De tonijnmayo was in een goede verhouding aanwezig. Niet teveel, niet te weinig. Ik heb het namelijk wel eens ergens gegeten met zoveel tonijmayo, dat je het kalfsvlees nog maar nauwelijks proefde. De carpacciobonbons, 3 stuks, zijn mooi van formaat en echt enorm goed gevuld. Truffel duidelijk aanwezig, maar ook weer niet te overheersend. De carpaccio in een mooie dikte gesneden. Niet zo dun dat het haast doorschijnend is, maar ook weer niet te dik. Precies dik genoeg om alles bij elkaar te houden zodat het niet gelijk uit elkaar valt als je het mes erin zet. Het brood wat we erbij kregen was heerlijk warm en knapperig vers.

Als hoofd had ik de gamberoni (8 in olijfolie gebakken gamba’s met knoflook en verse rode peper) met als bijgerecht spaghetti aglio, olio e peperoncino. BFF had een gegrild stukje zalm met mosterdsaus en als bijgerecht een eenvoudige salade. Het prettige aan de gamba’s vond ik dat ze deels gepeld waren. De kop en staart zaten er nog aan, maar het tussendeel van de schaal was verwijderd. Scheelt pellen en de koppen zijn namelijk echt heerlijk om uit te zuigen, zonde om die weg te gooien. Tussen de gamba’s overigens ook nog lekkere, gebakken romaatjes (de kleine romatomaatjes, tegenwoordig ook wel bekend als snoeptomaatjes) en lekker wat meegebakken verse peterselie. Garnalen met olijfolie, knoflook, rode peper en peterselie is misschien niet spannend, maar ik hou van deze klassieke combinatie. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat je tegen pittig moet kunnen. De rode peper was namelijk met zaden en al gesneden. Ik kan er goed tegen, maar als je niet van pittig houdt dan is het wel een dingetje. De peper was echter wel in ringetjes gesneden dus je kunt ze er tussenuit vissen. Was ook zo bij de spaghetti; behoorlijk pittig door de zaden in de peper. En hierbij was de peper echt amper te ontwijken. Maar als de keukenbrigade net zo vriendelijk en klantgericht is als de bediening, dan denk ik wel dat als je bij je bestelling doorgeeft dat je niet van heel pittig houdt, het ook wel zonder de peper kan.

BFF vond de zalm iets aan de droge kant en de huid net iets te krokant. De saus, die op het bord in een apart schaaltje wordt geserveerd (wel fijn omdat je zo zelf kunt bepalen hoeveel saus je wenst), had ook een soort van ‘laagje’. Maar dit kan mogelijk te maken hebben met het feit dat wij naar buiten zijn gegaan om een sigaretje te roken en onze borden daardoor langer onder een warmtelamp op de ‘pass’ hebben gestaan. Wij aten namelijk best vroeg, om half 7, en toen was het nog rustig in de tent. Onze voorgerechten kwamen namelijk ook al binnen 10 minuten na bestellen. Toen wij al uitgegeten waren, werd het pas drukker in UNO. BFF zei overigens wel dat zij daar al eerder eens zowel pasta als pizza heeft gegeten, en dat daar echt niets op aan te merken viel.

Voor een dessert zaten we allebei al te vol, dus daar kan ik verder niets over melden. Al moet ik wel zeggen: hoe vol ik ook ben, als er kaas op de dessertkaart had gestaan dan was ik ervoor gegaan. Maar helaas geen kaasplankje dus hebben we het gehouden bij een dubbele espresso (ik) en een cappuccino (BFF).

Natuurlijk is de prijs niet onbelangrijk. Bij UNO betaal je zeker geen hoofdprijs voor een smakelijke maaltijd. Elk hoofdgerecht ligt rond een tientje, voorgerechten variëren van € 3,30 tot € 8,90, de bijgerechten rond de € 3 en de nagerechten zijn € 4,40 of € 5,50.

Onze rekening:

9x glas Grillo € 31,50
1x bitterballen (8 st)  € 5,50
1x vitello tonato € 8,90
1x palline € 8,90
1x gamba’s € 10,90
1x zalm € 10,90
1x spaghetti € 3,30
1x salade € 3,00
1x cappuccino € 2,40
1x dubbele espresso € 3,80
Totaal € 89,10

 

UNO
Grote Markt 1
2511 BG Den Haag
Tel.: 070 220 11 17
info@unodenhaag.nl
www.unodenhaag.nl

 

Advertentie
 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*